Het aantal mensen en bedrijven dat bankleningen niet kan betalen neemt fors toe. De NOS meldt op basis van opgevraagde cijfers bij De Nederlandsche Bank dat leningen met wanbetalingen met 7 miljard euro zijn toegenomen.

Een klant is een wanbetaler als die ten minste drie maanden achtereen in gebreke blijft. De banken rekenen op een piek na de zomer. De omvang van leningen die nu nog wel worden terugbetaald maar binnenkort mogelijk niet meer, nam met 20 miljard euro toe. In totaal hebben banken voor 1900 miljard euro aan leningen uitstaan.

In een eerder deze week gepubliceerd rapport van PwC en de Universiteit Leiden zeggen herstructureringsexperts van banken, advocatenkantoren en bedrijfsadviesbureaus dat ze verwachten dat de grote golf aan wanbetalingen nog komt. Ze voorspellen een faillissementspiek aan het einde van dit jaar.

Voor de banken betekenen klanten die (dreigen) hun rekeningen niet meer betalen, niet per se dat ze hun geld straks kwijt zijn. Normaal gesproken komt grofweg twee op de drie klanten weer gezond uit het bijzonder beheer, alhoewel dat volgens deskundigen nu minder kan zijn, zo meldt de NOS.

Bron: NOS

Rubriek: Insolventierecht

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

  138
Gerelateerde artikelen