Onderzoekers en studenten van de TU Delft gaan de FIOD helpen bij de bestrijding van cybercriminaliteit. Na een geslaagde pilot gaat een meerjarig onderzoeksprogramma van start op het gebied van opsporing van digitale en financiële criminaliteit.

In de periode 2018-2019 hebben drie afstudeerders van de TU Delft binnen een pilotproject het fenomeen dark markets onderzocht. Hierbij werd de aard en omvang in kaart gebracht van deze zwarte markplaatsen en werd de mogelijke aanpak door de FIOD bekeken. Er is onder andere een methode ontwikkeld om de centrale spelers op deze markten te identificeren, zodat deze facilitators zoals witwasdienstverleners efficiënt kunnen worden opgespoord.

Onderzoekers en studenten van de TU Delft krijgen nu een vaste plek bij de FIOD, waardoor zowel volgens de veiligheidsvoorschriften van de FIOD, als met wetenschappelijke standaarden gewerkt kan worden aan het gezamenlijke onderzoeksproject. Hiermee worden de wetenschap en de opsporing dichter bij elkaar gebracht.

Terry Hartsinck, teamleider FACT bij de FIOD, is blij met de samenwerking. ‘Met deze samenwerking halen we de wetenschap letterlijk in huis. Door de onderzoekers in de organisatie op te nemen, kunnen we samenwerken aan het gemeenschappelijke doel: het effectief en efficiënt opsporen van financial cybercrime.’

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

2

Gerelateerde artikelen