Schadevrije jaren van de autoverzekering worden met ingang van 2022 overdraagbaar na overlijden en echtscheiding. Ook kunnen per 1 januari opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag.

De hoogte van de premie van een autoverzekering hangt onder meer af van het aantal jaren dat iemand geen schade claimde. Nu nog kunnen schadevrije jaren alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Bijvoorbeeld bij overlijden van de partner op wiens naam de schadevrije jaren waren opgebouwd, leverde dit soms onwenselijke situaties op, aldus het Verbond. "De overgebleven partner zou in zo’n geval weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg", zegt directeur van het Verbond Richard Weurding.

Door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar kunnen de door een overledene opgebouwde schadevrije jaren straks worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Mensen komen hiervoor in aanmerking als ze op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben.

Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. De polishouder bepaalt wat de verdeelsleutel wordt, en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Het overnemen van de schadevrije jaren van een leaseauto kan met een leaseverklaring bij de verzekeraar worden vastgelegd. Voor de opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland leveren Europese verzekeraars op verzoek een verklaring aan die kan worden ingediend bij de verzekeraar.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

  568
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS