Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft de Tweede Kamer er nog niet van overtuigd dat belastingaangiftes van ondernemers waar een luchtje aan kan zitten, voldoende worden gecontroleerd. De Kamer wil hem in een debat nader aan de tand voelen over de kwestie, liefst al volgende week.

Aanleiding is een bericht in Trouw van afgelopen weekeinde. Volgens het dagblad laat de belastingdienst na duizenden aangiftes extra te controleren, terwijl daar wel aanleiding toe is. Er zou te weinig personeel beschikbaar zijn om al die aangiftes wel goed door te lichten.

Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer bezwoer Snel dat de meest risicovolle aangiftes wel degelijk stuk voor stuk worden gecontroleerd. Aangiftes waarbij het gevaar van gesjoemel minder op de loer ligt, worden niet allemaal direct bekeken. Dat neemt niet weg dat dit achteraf alsnog kan gebeuren, aldus de staatssecretaris.

Personeelstekort

Ook vakbond FNV Overheid is niet overtuigd van Snels antwoorden. "Er wordt heel veel niet gedaan bij de Belastingdienst en daardoor missen we gewoon belastinginkomsten. Er liggen miljarden voor het oprapen. Ze kunnen niet alles controleren en moeten dan keuzes maken, zo gaat het al jaren. Ze draaien aan wat knoppen en dan komt daar iets uit: dit wordt wel gecontroleerd en dat niet" zegt Mieke van Vliet van de FNV over de problemen bij de fiscus, zo meldt de NOS.

"Er is gewoonweg te weinig personeel voor de hoeveelheid werk", zegt ook Albert van der Smissen van de NCF, de vakbond voor medewerkers van de Belastingdienst. Dat uit zich volgens hem ook bij de inning van de bpm, de belasting op auto's die in Nederland een kenteken krijgen. "Er wordt geschrapt in personeel dat op de bpm wordt ingezet, waardoor ondernemers die auto's invoeren eigenlijk heel veel vrijheid krijgen. Ze ontwijken belasting op een manier die nog net legaal is."

De Belastingdienst gaat proberen om dit jaar 3000 nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar dat zal nog moeilijk worden, denkt Van der Smissen. Ook Van Vliet van de FNV heeft er een hard hoofd in dat de massale wervingscampage snel een oplossing biedt. "De werkdruk is hoog. Er wordt wel wat geautomatiseerd, maar dat gaat zo langzaam. Ook komen er nieuwe werknemers binnen die eigenlijk onder de opleidingseis zitten. En hen opleiden kost ook veel tijd. Ze moeten de komende tijd door die zure appel heen bijten. Dat gaat nog jaren duren."

Frustrerend

Ook belastingadviseurs zijn niet blij met de problemen bij de fiscus. "We doen duizenden aangiften per jaar en het aantal dat terugkomt voor controle loopt elk jaar terug", zegt Pieter Vos van administratiekantoor Kop of Munt. "Wij vullen alles netjes in en dan is het ronduit frustrerend als je ziet dat 'boeven' er wel mee wegkomen" zegt Vos tegen de NOS.

Bron: ANP/NOS

Rubriek: Bronbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

  472
Gerelateerde artikelen