De Spaanse regering, onder leiding van president Pedro Sánchez, heeft in de laatste ministerraad van het jaar een nieuw pakket maatregelen tegen inflatie voor 2024 aangekondigd. Een daarvan is dat Spanje de btw op basisvoeding nog eens minstens een half jaar op nul procent houdt.

Ook het btw-tarief van 5 procent op pasta en olie wordt voortgezet. Met de daling van energieprijzen draait de Spaanse regering geleidelijk de belastingverlagingen op gas en elektriciteit terug. Dat geldt ook voor het btw-tarief op gas dat vanaf februari weer terugkeert naar 'normale waarden'.

Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong houdt Spanje vast aan het verlaagde tarief van nul procent omdat de voedselprijsinflatie in het land opvallend hoog is in vergelijking met sommige andere Europese landen. "'Bovendien, als je de btw op voedingsmiddelen eenmaal verlaagt, is het wel heel moeilijk om dat weer ongedaan te maken. Want daar maak je je natuurlijk immens impopulair mee", zegt hij op de radio.

In Nederland werd eerder ook gediscussieerd over het naar beneden brengen van de btw op voedingsmiddelen. De Belastingdienst liet toen weten dat dat technisch onuitvoerbaar was.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

191

Gerelateerde artikelen