De FIOD heeft een 44-jarige springruiter uit Wierden aangehouden op verdenking van belastingontduiking en het niet voeren van een juiste administratie. Ook zijn er doorzoekingen gedaan in zijn woning, bedrijfskantoor en in een accountantskantoor in Wierden, maakte de belastingdienst donderdag bekend.
Om welke springruiter het gaat is vooralsnog onbekend. De verdachte, eigenaar van een trainings- en handelsstal voor paarden, heeft vermoedelijk meer dan 850.000 euro te weinig belasting betaald. De FIOD heeft ook een bedrijfspand in Meterik doorzocht. Voor een ander strafrechtelijk onderzoek is een doorzoeking gedaan in een woning in deze plaats.
 
Het strafrechtelijk onderzoek is begonnen na een boekenonderzoek van de Belastingdienst. Daaruit bleek een aanzienlijk verschil tussen de administratieve voorraad paarden en de voorraad die de hoofdverdachte opgaf in zijn aangiften. ,,Uit het onderzoek in de administratie over de jaren 2011 tot en met 2015 komt naar voren dat de man meer paarden heeft verkocht dan er aan omzet is geboekt'', aldus de FIOD.
 
De belastingadviseur die de jaarrekeningen en belastingaangiften van de aangehouden verdachte indiende, wordt zelf ook verdacht en zal worden gehoord. De verdenking is dat hij heeft meegewerkt aan de vermoedelijke belastingfraude. De echtgenote van de verdachte wordt ook als verdachte gehoord.
 
De opsporingsdienst vermoedt dat de paarden via buitenlandse luchthavens zijn uitgevoerd. Het bedrijf in Meterik, een internationale transporteur van paarden, heeft hier mogelijk een rol gespeeld.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Strafrecht

1

Gerelateerde artikelen