Dankzij het wetsvoorstel aandelenoptieregeling kan vanaf begin volgend jaar de belastingheffing worden verschoven naar het moment dat aandelen verhandelbaar worden door een verkoop, investeringsronde of beursgang. De nieuwe fiscale regels zijn volgens start-ups belangrijk. "Door het makkelijk kunnen uitgeven van aandelenopties, kunnen innovatieve bedrijfjes zo goed (buitenlands) personeel aantrekken", zegt een van de vertegenwoordigers uit de branche in het FD.

Vorig jaar waarschuwden onder anderen techondernemers Alexander Klöpping (Blendle) en Michiel Muller (Picnic) al voor fiscale regels die het Nederlandse investeringsklimaat schaden. Hun eerste voorstel was om belasting te heffen op het moment dat werknemers aandelen daadwerkelijk (kunnen) verkopen en dit bij voorkeur tegen één vast tarief. De fiscus slaat nu medewerkers vaak al aan op niet-gerealiseerde waarderingen voordat zij hun aandelen hebben kunnen verzilveren in een beursgang of bij verkoop van de onderneming. Dit maakt Nederland minder aantrekkelijk voor techtalent.

Deze suggestie van de techondernemers is nu overgenomen door het Nederlandse kabinet. In een onlangs uitgebrachte internetconsultatie van het wetsvoorstel, die nog tot en met 30 juni loopt, is geregeld dat een aandelenoptierecht in de heffing wordt betrokken op het moment dat de bij de uitoefening verkregen aandelen vervreemd kunnen worden en dus verhandelbaar zijn. Nu is het nog zo dat een aandelenoptierecht in de heffing wordt betrokken op het moment dat de aandelenopties worden uitgeoefend.

Het nieuwe wetsvoorstel brengt opties meer binnen bereik van werknemers, maar het bezit wordt wel duurder omdat de fiscus ook over de latere waardestijging van de aandelen tot 49,5% loonbelasting wil rekenen, waarmee alles in box 1 valt. Daar is veel kritiek op vanuit de sector. "Als men toch liever eerder heffing in box 3 wenst, kan gebruik worden gemaakt van de keuzeregeling. De aandelenoptierechten worden dan — net als nu — in de heffing van loonbelasting betrokken op het moment van uitoefening van de aandelenoptierechten", zo reageert het ministerie op de kritiek in de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

5

Gerelateerde artikelen