Door de ingewikkelde bewijslast dreigen veel bedrijven de NOW-steun te moeten terugbetalen, ook al hebben ze er wel recht op. Hierdoor komen bedrijven nog meer in de problemen. Onder meer het aanleveren van gegevens per kwartaal en de verplichte accountantscontrole maakt de regeling nodeloos ingewikkeld.

Als voorbeeld worden de voorraadtellingen en volledigheid van de omzet per kwartaal genoemd. Bedrijven zijn gewend om dit één keer per jaar te doen. Dat dit nu per kwartaal moet gebeuren en ook per kwartaal moet worden goedgekeurd door een accountant maakt het erg tijdrovend en kostbaar. Als de accountant zich vervolgens onthoudt van een oordeel op een bepaald onderdeel moet in veel gevallen het volledig verkregen NOW-voorschot worden terugbetaald.

Voor een aantal bedrijven is de regeling extra complex, verklaart Remco Koopman, managing partner bij business-consultancybedrijf Bluefield, op BNR Nieuwsradio. ‘Bijvoorbeeld bedrijven met dochterondernemingen, een concern met buitenlandse werkmaatschappijen of bedrijven die afhankelijk zijn van informatie wat maar één keer per jaar wordt gegeven.’ Als er informatie ontbreekt of als een accountant twijfelt over de bewijslast dan volgt er een oordeelonthouding met alle gevolgen van dien.

De Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA) erkent dat accountants moeite hebben met de afhandeling van de NOW-regeling. De NBA heeft een brief gestuurd naar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin wordt gevraagd om de bewijslast nogmaals onder de loep te nemen. Ook Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, pleit voor een coulantere regeling.

Bron: BNR Nieuwsradio

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

0

Gerelateerde artikelen