Is het mogelijk om de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting toe te passen als een van de gehuwden/partners niet voldoet aan de leeftijdseis? Deze vraag wordt beantwoord naar aanleiding van een casus.
De casus luidt als volgt:
Een man is in 2019 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Hij is 33 jaar en zijn partner is 36 jaar. Ze hebben onlangs een woning gekocht en mogen in maart 2021 naar de notaris voor de eigendomsoverdracht. De man heeft begrepen dat hij in aanmerking kan komen voor de startersvrijstelling overdrachtsbelasting maar zijn partner niet. Is het mogelijk om het huis alleen op zijn naam te zetten zodat ze helemaal geen overdrachtsbelasting betalen?
Het antwoord hierop is ja. Hoewel de woning gaat behoren tot de huwelijksgoederengemeenschap is de overdrachtsbelasting verschuldigd door de partner die de eigendom van de woning verkrijgt. Dat is de partner op wiens naam de woning komt te staan. Omdat de verkrijgende partner in dit specifieke geval jonger is dan 35 jaar kan een beroep worden gedaan op de vrijstelling en is er helemaal geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Daarbij is het uitgangspunt dat aan alle voorwaarden voor toepassing van de vrijstelling is voldaan.
Belang voor de praktijk
Voor de heffing van overdrachtsbelasting is degene op wiens naam de woning komt te staan de belastingplichtige. Tijdens het wetgevingsoverleg over het voorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting hebben Tweede Kamerleden onder andere over deze situatie vragen gesteld. In zijn antwoord (Ministerie van Financiën 29 oktober 2020, nr. 2020-0000207315) beaamt de staatssecretaris van Financiën het vorenstaande. Hij merkt daarbij het volgende op:
"Als partners het huis op 1 naam zetten, moet niet alleen worden gelet op de overdrachtsbelasting. Het al dan niet kunnen toepassen van de startersvrijstelling kan volgens de bewindsman een omstandigheid zijn die meespeelt bij de beslissing van partners wie de aangekochte woning geleverd krijgt. Het staat partijen vrij om dergelijke keuzes te maken. Het is aan te raden dat zij zich niet alleen door de overdrachtsbelasting laten leiden maar daarbij juist het hele civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke plaatje in ogenschouw nemen en zich daarover goed laten informeren."
Let op bij het aanvragen van een hypothecaire geldlening. Veel geldverstrekkers stellen de eis dat de beide partners eigenaar van de woning zijn. Om toch zo veel mogelijk gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting kan in een voorkomend geval gekozen worden voor een eigendomsverhouding: 99% voor de partner die in aanmerking komt voor de vrijstelling en 1% voor de andere partner. Indachtig de woorden van de staatssecretaris is goed advies van groot belang.
Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer, Huwelijksvermogensrecht
Dossiers: Prinsjesdag 2020
Carrousel: Carrousel