Het toezicht door de Belastingdienst op de ingediende aangiften erfbelasting vindt nog steeds 100 procent plaats. Alle aangiften worden handmatig gecontroleerd omdat er geen risico-selectiemodel beschikbaar is. Dat blijkt uit de jaarrapportage over het Jaarplan 2021 van de Belastingdienst.
Ook het toezicht op de aangiften schenkbelasting vindt individueel plaats, maar hier wordt gedeeltelijk gebruik gemaakt van geautomatiseerde contra-informatie.
Uit de jaarrapportage komen onder meer de volgende zaken naar voren.
De volgende verbeteringen hebben direct effect gehad op belastingplichtigen:
- Het digitaliseren van formulieren, zoals het formulier voor zonnepaneelhouders;
- Een digitaal M-biljet vanaf 1 juni 2021;
- Het openen van 10 extra steunpunten in Terneuzen, Assen, Hoogeveen, Gorinchem, Den Bosch, Amersfoort. Nijmegen, Apeldoorn, Bergen op Zoom en Alkmaar, naast de 21 balies op de belastingkantoren;
- Het doorontwikkelen van de interactieve hulp bij aangifte;
- Inzet van specialistenteams nabestaanden, scheiden en eigen woning bij Belastingtelefoon.
Aanslagen schenk- en erfbelasting
Het opleggen van definitieve aanslagen schenkbelasting over 2020 is na een achterstand, door het later beschikbaar komen van de applicatie, ruimschoots ingelopen.
Voor de erfbelasting worden de doelstellingen niet gehaald om binnen drie en zes maanden aanslagen op te leggen doordat de IV-functionaliteiten niet tijdig beschikbaar waren. Sinds eind oktober 2021 zijn deze wel beschikbaar en is met het opleggen van aanslagen erfbelasting gestart. De wettelijke termijn van 3 jaar is niet in gevaar.
Thematisch toezicht
De geplande toezichtacties in 2021 naar resultaat uit overige werkzaamheden (ROW) en negatief loon zijn door personeelskrapte doorgeschoven naar 2022.
Beoordelen niet-beschreven stichtingen en verenigingen
Ruim 300.000 stichtingen en verenigingen (Stivers) doen voor geen enkel belastingmiddel aangifte, maar zijn mogelijk wel belastingplichtig. De niet-beschreven Stivers worden beoordeeld op mogelijke aangifteplicht voor één of meerdere belastingmiddelen. De Belastingdienst wil dat Stivers zich zoveel mogelijk eigen beweging laten registreren voor de belastingmiddelen waarvoor zij aangifteplichtig zijn. Hiervoor wordt in 2022 een beslisboom gemaakt waarmee de aangifteplicht van Stivers wordt bepaald en zij automatisch een herbeoordeling kunnen aanvragen.
Verhuld vermogen
Het programma verhuld vermogen, dat zich richt op het voorkomen van het buiten het zicht van de Belastingdienst houden van inkomen en vermogen, heeft in 2021 een totale opbrengst van ruim € 488 miljoen aan belastingcorrecties inclusief rente en boete opgeleverd. De hoogte van de opbrengst is mede afhankelijk van één incidenteel geval.
Bron: MinFin
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen