De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de cultuur binnen het advocatenkantoor dat de overheid bijstaat. Pels Rijcken kreeg in de voorbije jaren te maken met een grote fraudezaak waar de toenmalige bestuursvoorzitter bij betrokken was.
Bovendien bleek woensdag uit onderzoek van NRC dat er van alles mis is met de werkcultuur op het kantoor. Pels Rijcken is al de landsadvocaat sinds 1965, maar verscheidene Kamerleden vragen zich af of het bedrijf dat wel kan blijven. SP'er Michiel van Nispen vindt in ieder geval van niet. "Waarom zouden we nog vertrouwen hebben in deze landsadvocaat?", vroeg hij aan demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus. Het CDA wil nog even aanzien of de pogingen om het vertrouwen te herstellen iets opleveren. Dat Pels Rijcken en de minister daarmee bezig zijn, noemde CDA-Kamerlid Hilde Palland "goede zaken".
GroenLinkser Corinne Ellemeet zei het idee te hebben dat er een cultuur van een "permanente ontgroening" bij de landsadvocaat lijkt te zijn. Ze trok in twijfel of de pogingen van het kantoor om veranderingen door te voeren wel voldoende resultaat zullen hebben. Joost Sneller van D66 zei inmiddels "een beetje achterdochtig" geworden te zijn op dit dossier doordat er steeds meer problemen aan het licht lijken te komen.
Ulysse Ellian van de VVD heeft de indruk dat Pels Rijcken zich onvoldoende bewust is van de bijzondere positie die het kantoor inneemt. "De landsadvocaat is niet een gewoon advocatenkantoor." Dat de huidige bestuursvoorzitter woensdag in een reactie op de onthulling van NRC nog zei van wel deed zijn "bloed koken". Grapperhaus is dat met hem eens.
De minister zegde toe dat hij in de komende weken een brief aan de Kamer zal sturen over een speciale commissie die hij vorige maand al aankondigde. Die commissie moet "niet gehinderd door enig vooroordeel" kijken hoe de landsadvocaat het best zou kunnen opereren. Daarbij kan ook gekeken worden naar andere constructies dan één kantoor dat de overheid vele jaren bijstaat.
Grapperhaus zei zelf wel te denken dat het goed is om advocaten in te huren en niet met eigen juristen naar de rechter te gaan. Ook wilde hij benadrukken dat Reimer Veldhuis, die bij Pels Rijcken de titel landsadvocaat draagt, zijn werk "uitstekend" doet.
Bron: ANP