Notaris Frank Oranje, voormalig bestuursvoorzitter van landsadvocaat Pels Rijcken, had tijdens zijn fraude met tegoeden van klanten meer dan honderd bankrekeningen tot zijn beschikking, verdeeld over vrijwel alle Nederlandse banken - van ING tot Van Lanschot, van Rabobank tot Knab. Door de wirwar van rekeningen, creditcards en transacties over een periode van meer dan twintig jaar is het reconstrueren van de diefstal van Oranje zeer problematisch. Dat zeggen twee mensen met kennis van het fraude-dossier tegen NRC.

Zij schatten dat Oranje, naast zijn drukke baan, tot een dag in de week bezig is geweest met het onderhouden van een schaduwboekhouding. Oranje pleegde een jaar geleden zelfmoord, vlak voordat uit zou komen dat hij zo’n 11,5 miljoen euro verdonkeremaande.

NRC onderzocht de levensloop van Oranje en sprak met ruim dertig (jeugd)vrienden, collega’s en ingewijden. Uit die gesprekken en (deels vertrouwelijke) documenten komt een beeld naar voren van een door geld en status geobsedeerde man die het gestolen geld onder meer gebruikte om zijn eigen macht en aanzien op te pompen.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

30

Gerelateerde artikelen