Het UWV heeft sinds maandag 1,3 miljard euro overgemaakt naar bedrijven die zich hebben aangemeld voor de maatregelen voor ondersteuning in de loonkosten. Het grootste deel daarvan - 1,1 miljard euro - zal in verband met Pasen na het weekend op hun rekening komen. De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven.
Tot nu toe heeft de uitvoeringsinstantie 79.000 aanvragen ontvangen voor de zogeheten NOW-regeling om de werkgelegenheid te behouden. Daarvan zijn er in totaal nu 66.000 verwerkt en uitbetaald, meldt het UWV vrijdag.
De zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien terugvallen door de coronacrisis. Ze kunnen een tegemoetkoming krijgen voor een groot deel van de loonkosten, zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen.
Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten, van maart tot en met mei. Voorwaarde is dat ze hun personeel doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager verlies aan omzet.
Het UWV betaalt in eerste instantie een voorschot van 80 procent, te betalen in drie termijnen. Bij de betalingen tot nu toe ging het om de eerste termijn van het voorschot. Deze werkgevers ontvangen later dus nog twee termijnen.
Bestuursvoorzitter Fred Paling gaf al eerder aan dat het UWV "alles op alles zet om ervoor te zorgen dat de meeste werkgevers hun geld hebben op of rond het moment dat de salarissen van april worden betaald".
Bron: UWV