Vanaf 2024 int de Belastingdienst de motorrijtuigenbelasting voor personenauto’s en bestelauto’s via een nieuw systeem. In het oude systeem worden de fijnstoftoeslag en de motorrijtuigenbelasting ieder apart betaald. Als het motorrijtuig in 2024 over is naar het nieuwe systeem, worden de beide bedragen in 1 keer betaald. De Belastingdienst telt de motorrijtuigenbelasting en de fijnstoftoeslag bij elkaar op.

Verandering in 2024 als wordt betaald via automatische incasso

Na het overgaan van het motorrijtuig naar het nieuwe systeem, worden het bedrag voor de motorrijtuigenbelasting en het bedrag voor de fijnstoftoeslag bij elkaar opgeteld. In de loop van 2024 schrijft de Belastingdienst elke maand dus 1 bedrag af in plaats van 2.
Er kan een verschil zijn in het totaalbedrag dat moet worden betaald. Nu rondt de Belastingdienst het bedrag van de motorrijtuigenbelasting en het bedrag van de fijnstoftoeslag af naar beneden. In de nieuwe situatie rondt de Belastingdienst het totaalbedrag af naar beneden. Dat kan betekenen dat iets meer moet worden betaald.

Verandering in 2024 als wordt betaald met een rekening

Na het overgaan van het motorrijtuig naar het nieuwe systeem, stuurt de Belastingdienst 1 rekening per tijdvak in plaats van 2. Ook hier kan een verschil zijn in het totaalbedrag dat moet worden betaald. Dat heeft dus te maken met het verschil in afronden.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

96

Gerelateerde artikelen