VERBETERING 15-8, 10.30 uur: Wegens onjuiste aan de redactie van TaxLive verstrekte informatie: fiscus heeft droogte niet voor alle agrariërs aangemerkt als een bijzondere omstandigheid.

Boeren en tuinders die deze zomer zijn getroffen door de aanhoudende droogte mogen mogelijk hun belastingen later betalen. Volgens brancheorganisatie LTO Nederland kunnen agrariërs uitstel aanvragen bij de fiscus als ze in staat zijn aan te tonen dat ze door de droogte krap bij kas zitten.

Het ministerie van Financiën laat weten dat het gaat om al langer bestaand beleid. Daarbij moet nog steeds in ieder individueel geval worden aangetoond dat de droogte er de oorzaak van is dat er niet betaald kan worden. Pas als aan een aantal voorwaarden is voldaan komt een ondernemer in aanmerking voor uitstel bij de Belastingdienst. Er is dus geen sprake van een maatregel waarbij de droogte voor alle boeren is aangemerkt als een bijzondere omstandigheid.

Deze zomer geldt als de droogste in decennia. Het neerslagtekort, oftewel het verschil tussen verdamping en neerslag tussen april en september, beweegt zich dan ook in rap tempo richting het droogterecord in 1976. Voor veel boeren loopt dit uit op een financiële ramp, bijvoorbeeld als de opbrengst van hun oogst minder is dan de kosten die ze moeten maken.

Voorwaarden

De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan de uitstelregeling en biedt de mogelijkheid om uitstel van betaling voor een langere periode te krijgen. Belangrijk voor het krijgen van dit uitstel is dat een accountant, financier of adviseur (een derde deskundige) een verklaring afgeeft. De adviseur moet aannemelijk maken dat:

  • het gaat om werkelijk bestaande betalingsproblemen;
  • de betalingsproblemen tijdelijk zijn;
  • de betalingsproblemen vóór een bepaald tijdstip zullen worden opgelost;
  • de onderneming levensvatbaar is.

Boeren en tuinders die uitstel nodig hebben in verband met liquiditeitstekorten kunnen een onderbouwd verzoek indienen bij hun belastingkantoor. LTO Nederland adviseert leden om contact op te nemen met hun fiscaal dienstverlener en via hen de aanvraag bij de Belastingdienst in te dienen. De Belastingdienst kan bij het verlenen van uitstel overigens nadere voorwaarden stellen. Een van deze voorwaarden is dat de Belastingdienst kan vragen om zekerheid te stellen voor de nog te betalen belastingen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

Dossiers: Agro

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen