Vastgoedhandelaar Roger Lips en zijn vrouw staan vanaf dinsdag in de rechtbank in Zwolle terecht op verdenking van faillissementsfraude ter grootte van 11 miljoen euro. Het duo vluchtte kort na het faillissement van het concern van Lips naar Dubai. Hun advocaten menen dat ze zich niet kunnen verdedigen.

In 2013 stortte het vastgoedimperium van de nu 59-jarige Roger Lips in. Daarmee gingen in totaal 143 aan hem gelieerde bedrijven failliet waarna een schuldenlast van 320 miljoen euro overbleef. Lips en zijn vrouw hebben nooit hun verhaal kunnen doen, stelde advocaat Thijs Kelder. Ze zijn nooit gehoord en ook hun verzoek de strafzaak via videoverbinding bij te wonen, is afgewezen. "Dan wordt het verdedigen met de prop in de mond en de handen op de rug", zei Kelder.

De raadslieden van de twee verdachten verzochten de rechtbank om aan een hogere rechter te vragen of de verdachten op deze manier buiten hun eigen strafproces gehouden mogen worden.

Volgens het Openbaar Ministerie gingen Lips en zijn vrouw er onder meer met een wagenpark ter waarde van 2 miljoen euro vandoor. Het gaat om zeker dertien auto's waaronder meerdere Porsches, Mercedessen en een Ferrari. Deze wagens zouden zijn verkocht waarna het geld in een stichting verdween.

Ze hebben eerder al voldoende gelegenheid gehad hun verhaal te doen, zei een van de officieren van justitie. Ze wilden echter een toezegging van het OM dat ze niet bij aankomst in Nederland in de boeien geslagen zouden worden. Het OM wees dat af. "Ze zijn niet in de positie om voorwaarden te stellen", zei de officier.

Lips werd kort na het faillissement enkele dagen gegijzeld op last van de curatoren. Na zijn vrijlating verdween hij uit Nederland. Hij kreeg in 2022 nog 8 maanden cel opgelegd door de rechtbank in Zwolle wegens het achterhouden van informatie in het faillissement. Ook in die zaak mocht hij zich niet via een videoverbinding verdedigen. De rechtbank trekt voor de fraudezaak zeven zittingsdagen uit.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Insolventierecht

563

Gerelateerde artikelen