De Belastingdienst beschouwt Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s), zoals cel- en gentherapieproducten, als medische producten. Dit betekent dat het verlaagde btw-tarief van 9 procent voor medicijnen ook geldt voor ATMP’s.

Dat heeft de dienst via een brief laten weten aan de belangenvereniging van biotechbedrijven, HollandBIO. Advanced Therapy Medicinal Products, of ATMP’s, zijn de verzameling behandelingen waarbij gemodificeerde cellen, genen en/of weefsels worden ingebracht in het lichaam van een patiënt. Vaak worden ze ook aangeduid met cel- en gentherapieproducten.

Bij bepaalde ATMP’s, waar het om bewerking van cellen van een patiënt gaat, ontstond onduidelijkheid voor de Belastingdienst of sprake was van een product of van een medische handeling. Een geneesmiddel valt onder het verlaagde tarief van 9 procent btw, terwijl medische handelingen zijn vrijgesteld.

Een btw-vrijstelling zou ongunstig uitpakken voor de sector omdat de fabrikant over de gemaakte kosten niet de btw kan aftrekken van de belasting, terwijl aan de inkoopkant vaak het hoge tarief van 21 procent moet worden gerekend. Dit zorgt voor hoge extra kosten bij de productie van ATMP’s.

Na overleg met HollandBIO en andere belanghebbende instellingen heeft de Belastingdienst definitief geoordeeld dat ATMP’s producten zijn, en dus onder het btw-tarief van 9 procent vallen. De beslissing van de fiscus betekent een impuls voor de biotech-industrie in Nederland, zo schrijft de belangenvereniging in het persbericht.

Lees ook het thema Medische vrijstelling: vrijgesteld van btw of toch belast?

Bron: HollandBIO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

7

Gerelateerde artikelen