Uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van financieel onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) blijkt volgens de journalisten dat belastingadviseurs van KPMG namens staatsbank ABN Amro optraden in een geschil met de Duitse belastingdienst over frauduleuze cum/ex-transacties. Ze schrijven over de rol van KPMG als onderzoeker van misstanden bij het dividendstrippen.

Een cum/ex-transactie is de benaming voor een vorm van dividendstrippen op de beurs. Hierbij wordt er geschoven met aandelen en derivaten rond de dividenddatum, waardoor het onduidelijk is wie de eigenaar is. Hierdoor kunnen belanghebbenden de dividendbelasting dubbel terugvragen. De Duitse jacht op banken in de strijd tegen het ontduiken van dividendbelasting is al een aantal jaren aan de gang. De hoogste Duitse rechter heeft de dividendtruc vorig jaar illegaal genoemd. Een rechtbank in Bonn heeft de Duitse bedenker van de dividendfraude recent veroordeeld tot acht jaar cel.

De betrokkenheid van ABN Amro bij het dividendschandaal heeft twee keer geleid tot invallen in de Frankfurtse vestiging van de bank, in 2019 en 2020. Aanleiding waren cum/ex-transacties van vóór 2012 die werden uitgevoerd door de rechtsvoorganger van ABN Amro, Fortis Bank (Nederland), ABN Amro en enkele (voormalige) dochtermaatschappijen. Ook in Nederland heeft de bank justitie achter zich aan.

De rol van KPMG in de Duitse fraudezaak kwam voor het eerst in 2017 aan het licht in het rapport van de bijzondere onderzoekscommissie CumEx van de Duitse Bondsdag waarin het kantoor 34 keer werd genoemd. Dit kreeg vorig jaar een vervolg met de inval door de Duitse autoriteiten in de Frankfurtse KPMG-kantoren.

FTM heeft nu in de vertrouwelijke stukken ontdekt dat in 2012 twee KPMG’ers de directeur van ABN Amro Frankfurt adviseerden om de tientallen miljoenen euro die de bank met dividendstrippen had weten te incasseren, voor de staatsbank te behouden. "De terugvorderingsberichten moeten in detail worden geanalyseerd om na te gaan of de belastingautoriteiten gerechtigd zijn om dergelijke aanslagen op te leggen", lieten ze de directie onder andere weten. Pas in 2017 werden de procedures beëindigd en betaalde ABN Amro de miljoenen aan de Duitse fiscus terug.

Rode draad in het artikel is, zoals de journalisten het ergens kernachtig formuleren, "de problematische dubbelrol van een accountant die zowel onderzoek doet naar mogelijke misstanden met cum/ex-transacties en tegelijkertijd deze transacties voor klanten met rapporten en adviezen legitimeert". KPMG Nederland heeft gezegd niet te kunnen reageren op het artikel vanwege de geheimhoudingsplicht bij individuele klantzaken.

Bron: FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht, Strafrecht

67

Gerelateerde artikelen