In het grootscheepse onderzoek in Duitsland naar de truc om dividendbelasting meermaals terug te vragen, de zogeheten cum/ex-fraude of dividendstripping, is er een inval geweest in de KPMG-kantoren in Frankfurt. Dat meldt het FD op basis van berichtgeving in de Duitse krant Handelsblatt.

Een cum/ex-transactie is de benaming voor een vorm van dividendstrippen op de beurs. Hierbij wordt er geschoven met aandelen en derivaten rond de dividenddatum, waardoor het onduidelijk is wie de eigenaar is. Hierdoor kunnen belanghebbenden de dividendbelasting dubbel terugvragen. De hoogste Duitse rechter heeft deze dividendtruc vorig jaar illegaal genoemd.

Het invalteam bestond uit 60 officieren van justitie, belastinginspecteurs en politieagenten. De agenten bezochten ook de woningen van individuele verdachten. Het zou gaan om vijf advocaten en belastingadviseurs die al dan niet in het verleden bij KPMG werkzaam waren. Zij worden onderzocht op verdenking van medeplichtigheid aan belastingontduiking, aldus het FD.

Het grootscheepse onderzoek in Duitsland naar cum/ex-fraude begon in 2018 en leidde sindsdien tot tal van invallen en veroordelingen. Een fors aantal banken zou betrokken zijn zoals UBS, Credit Suisse, Merrill Lynch, Hypo-Vereinsbank, de Franse Caceis Bank en Bank of America. De Duitse justitie deed ook invallen bij een vestiging van ABN Amro in Frankfurt. Maart dit jaar vond er een inval plaats bij de Britse bank Barclays in Frankfurt.

De dividendbelastingfraude kostte de Duitse schatkist al tientallen miljarden en geldt als het grootste belastingschandaal ooit in de Bondsrepubliek. Onlangs ontkende Bondskanselier Scholz dat hij, in de tijd dat hij burgemeester was van Hamburg, een rol zou hebben gehad in het dividendgesjoemel door de particuliere Hamburgse Warburg-bank.

Bron: FD/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht

5

Gerelateerde artikelen