Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Fiscaliteit en Belastingdienst wil geen belastingadviseurs met een bijbaan als wetenschapper meer in de commissies die de regering adviseren over fiscaliteit. Dat bevestigde hij maandag tegenover Tweede Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) bij de behandeling van het Belastingplan 2021, meldt het FD.

"Ik zie met enige verbazing de vermenging van sommige beroepen", zei Vijlbrief. Hij wil adviezen van een commissie waarin mensen zitten die 'niet gekleurd zijn door hun achtergrond'.

De aanleiding van Snels verzoek aan Vijlbrief is de zaak rondom KPMG Meijburg-adviseur Jaap Bellingwout die tevens hoogleraar fiscaal recht aan de Vrije Universiteit is. Hij was lid van de regeringscommissie-Ter Haar die adviseerde over de belastingheffing van multinationals. Later nam hij afstand van het advies van deze commissie waarna de Tweede Kamer de fiscalist verweet zijn wetenschappelijke positie te misbruiken voor een 'lobbyverhaal'.

Volgens Snels gaat de verwevenheid van wetenschap en betaalde adviseurschappen ten koste van het publieke en politieke debat als organisaties als de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en werkgeversorganisatie VNO-NCW diep in de haarvaten van dit soort commissies zitten.

Oratie

De Tweede Kamer krijgt steun van hoogleraar Jan Vleggeert, die in een oratie stelt dat de dubbele petten slecht zijn voor het fiscale vakgebied. Vleggeert, die zelf geen dubbele functie heeft, constateert dat veel hoogleraren belastingrecht tevens werken in de belastingadviespraktijk en dat hun wetenschappelijke standpunten vaak pro-bedrijfsleven zijn.

In een vraaggesprek met het FD zegt hij dat het moeilijk is om met fiscale publicaties naar buiten te treden waarvan de wetenschapper weet dat die slecht uitkomen voor zijn klanten of die van zijn kantoorgenoten. Vleggeert: "Je zult daarin terughoudendheid moeten betrachten, want je wilt die twee banen zo gemakkelijk mogelijk combineren. Daar zit spanning. Die wordt des te groter als er steeds meer wetenschappers zijn met een commerciële pet op."

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Kantoren

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen