Met het programma 'Verhuld vermogen' heeft de Belastingdienst in 2020 ruim 2600 potentiële zwartgeldzaken behandeld. Daarbij gaat het om substantiële bedragen, die boven de tienduizend euro uitstijgen. De totale opbrengst van de correcties (belasting, boete en rente) was ongeveer €190 miljoen.

Dat meldt de Belastingdienst. Met het programma Verhuld Vermogen doen enkele honderden medewerkers van de Belastingdienst onderzoek naar vermogen en inkomen dat buiten het zicht van de fiscus wordt gehouden. Er wordt uitgezocht of dat alsnog belast moet worden, eventueel in combinatie met een boete en/of rente. Wordt een strafbaar feit vermoed, dan kan het dossier zelfs overgedragen worden aan de FIOD.

Zwart sparen wordt steeds lastiger. Bankgeheimen zijn grotendeels verdwenen en er worden internationaal steeds meer gegevens tussen landen uitgewisseld. Tegelijkertijd ziet de Belastingdienst dat mensen hun toevlucht nemen tot verder opgetuigde, steeds inventievere constructies die het soms lastig maken om vermogen van iemand te achterhalen.

Het programma Verhuld Vermogen kent verschillende methoden om dat onbekende vermogen te vinden. Zo wordt onder andere onderzoek gedaan naar financiële gegevens die ruim 100 landen via de zogeheten Common Reporting Standard (CRS) over hun ingezetenen automatisch uitwisselen. Een ander voorbeeld is onderzoek naar debet-creditcards waarbij via betalingsverwerkers gegevens worden opgevraagd en geanalyseerd.

 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Strafrecht

1

Gerelateerde artikelen