De Belastingdienst gaat vanaf 1 april 2023 alle interne standpunten van kennisgroepen, die nu nog vertrouwelijk zijn, openbaar maken op een speciale website. Belastingplichtigen die het op basis van deze standpunten oneens zijn met een aanslag kunnen ambtshalve vermindering aanvragen en eventueel naar de rechter stappen en een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel.  

Dat verwachten specialisten die onlangs op een symposium in Leiden spraken over dit onderwerp. Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars liet zich gisteren in gelijke bewoordingen uit op de radio.

Vorig jaar oktober werd bekend dat staatssecretaris Van Rij van Financiën de informatiepositie tussen groepen belastingplichtigen gelijk wil trekken en de standpunten van de 26 kennisgroepen binnen de Belastingdienst openbaar wil maken. Tot nu toe stelt de Belastingdienst alleen individuele belastingplichtigen en hun adviseurs op de hoogte van de ingenomen standpunten. Als antwoorden op rechtsvragen worden omgezet in beleidsbesluiten, kan iedereen daar kennis van nemen. Maar standpunten in complexe belastingvragen zijn momenteel strikt vertrouwelijk, aldus het FD.

"Maar er zijn binnen de dienst ook inspecteurs die bij de uitvoer van hun werk ook zelf, eigen, standpunten innemen en toepassen", zegt Kavelaars bij BNR. "Niemand weet wat die standpunten zijn en de staatssecretaris kent deze ook niet." Volgens Kavelaars kan dit leiden tot rechtsongelijkheid. De vrees is dan ook dat de extra openheid kan gaan leiden tot veel meer rechtszaken. "Het zou zeker kunnen", zegt Kavelaars.

Op een symposium over dit onderwerp aan de Universiteit Leiden afgelopen vrijdag steunen fiscalisten deze verwachting van Kavelaars. Ook zij verwachten meer rechtszaken door de publicatie van de standpunten. Fons Overwater, belastingadviseur en oud-voorzitter van de beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs, sprak op het symposium. Hij voorziet dat adviseurs de feiten en omstandigheden bij ingewikkelde belastingvragen zo zullen gaan inkleden dat die aansluiten bij de casuïstiek van de gepubliceerde standpunten.

Van Rij wijkt met de website af van de huidige openbaarmakingsregels en laat de nieuwe, aanvullende openbaarmaking verwerken in het Besluit Fiscaal Bestuursrecht. Per 1 april worden alle standpunten uit 2022 gepubliceerd en verschijnen nieuwe standpunten binnen twee weken op de website.

Van Rij, die ook op het symposium sprak, zegt zich ervan bewust te zijn dat er verzoeken om vermindering van aanslagen zullen komen. Van Rij houdt de mogelijkheid open om ook oudere standpunten, voor zover ongewijzigd en nog relevant, alsnog te publiceren. De vakgroep belastingrecht van de Leidse universiteit heeft, met een beroep op de Wet open overheid, gevraagd terug te gaan tot 2015.

"Dat is nog wel een interessant punt, want Van Rij zal het eens moeten zijn met oude standpunten die hij niet kent maar wel verantwoordelijk voor is", zegt Kavelaars. "Hij zal de standpunten moeten doornemen en kijken of hij er mee eens is. Als dat niet zo is, dan kan hij er ook niet mee naar buiten komen."

Bron: BNR/FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

38

Gerelateerde artikelen