Alle kennisgroepstandpunten worden uiterlijk op 1 april 2023 via een aparte website gepubliceerd en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dat antwoordt staatssecretaris Van Rij van Financiën op vragen van Kamerlid Nijboer (PvdA). De staatssecretaris wil hiermee de informatiepositie tussen groepen belastingplichtigen gelijktrekken.

Nijboer stelde de vragen naar aanleiding van een opiniestuk van fiscalist Martijn Nouwen in NRC. Nouwen wees in zijn stuk op internationaal en Europees belastingbeleid, dat openbaarmaking voorschrijft van interne fiscale standpunten door overheden. Er bestaat nu ongelijkwaardigheid  tussen grote bedrijven die zich kunnen laten bijstaan door goed geïnformeerde grote advieskantoren en de gewone burger.

Volgens Nouwen vinden kennisgroepstandpunten eerder niet dan wel hun weg naar de openbaarheid. Kennisgroepstandpunten moeten binnen zes weken worden opgenomen in gepubliceerd beleid, dat voor iedere burger en bedrijf toegankelijk is. Dat gebeurt nu via het Besluit Fiscaal Bestuursrecht (BFB) dat voorschrijft dat kennisgroepstandpunten in een concept beleidsbesluit worden opgenomen en zo spoedig mogelijk gepubliceerd moeten worden in de Staatscourant.

Maar fiscale standpunten vinden niet altijd hun weg in beleid en openbaarheid ervan moet vaak via de Wob of Woo worden afgedwongen. Onlangs verbood de Rotterdamse rechter zelfs de geheimhouding door de fiscus van enkele kennisgroepstandpunten omzetbelasting. 

Van Rij wijkt met de website af van de huidige openbaarmakingsregels en zegt toe de nieuwe, aanvullende openbaarmaking via de website te laten verwerken in het BFB. De bewindspersoon stelt in zijn antwoorden ook dat "er enige tijd zit tussen het intern vaststellen van het standpunt en het openbaar maken daarvan in het beleidsbesluit". Van Rij is in zijn antwoorden niet ingegaan op de snelheid van publicatie op de website nadat het interne standpunt is vastgesteld.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

30

Gerelateerde artikelen