"Een ‘uitnodiging’ met een verplicht karakter klinkt tegenstrijdig, maar is toch de werkelijkheid met potentieel verstrekkende gevolgen." Zo begint een nieuw thema over de aangifteverplichting in de AWR. De auteur Thijs Droog wijst onder meer op omkering en verzwaring van de bewijslast en zelfs strafrechtelijke vervolging wanneer de belastingplichtige die verplichting niet nakomt.

Wanneer iemand niet voldoet aan de aangifteverplichting legt de belastinginspecteur een bestuurlijke boete op. Dat is een verzuim- of vergrijpboete. Wanneer sprake is van een strafbaar feit neemt het Openbaar Ministerie het over en start een strafrechtelijke procedure. 

De straffen die een Officier van Justitie kan opleggen liegen er niet om. De maximale gevangenisstraf voor het opzettelijk niet of te laat indienen van de aangifte is vier jaar of een geldboete van de vierde categorie (€ 22.500). Op het opzettelijk onjuist doen van de aangifte staat als straf maximaal zes jaren gevangenis of een geldboete van de zesde categorie (€ 900.000)! Ook beschrijft Droog in dit verband het zogenoemde strekkingsvereiste en de bewijslast in strafrechtelijke procedures.

Het thema heeft de titel 'De aangifteverplichting in de AWR' en is te raadplegen op de Navigator.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

83

Gerelateerde artikelen