Een oudere werkloze krijgt straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering. Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft de sociale partners hiervoor toestemming gegeven. De reparatie was al afgesproken in het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers in 2013 overeenkwamen.
Werkgevers en werknemers gaan een fonds opzetten waaruit het derde jaar WW wordt betaald. Werknemers gaan hiervoor extra premie betalen. Daarover worden afspraken gemaakt in de cao's.
 
De verwachting is dat het kabinet rond juni definitief groen licht kan geven. Dan is het advies van de Raad van State over de maatregel binnen. ,,Het ministerie zet de deur open voor reparatie van de WW. Dat is een stap in de goede richting'', zo reageerde vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV. ,,Dat het ministerie de weg vrij maakt om dit in de cao's te regelen is een belangrijk signaal aan de werkgevers'', vindt hij.
 
De maatregel gaat een werknemer met een modaal salaris van ongeveer 34.000 euro waarschijnlijk zo'n 70 euro per jaar kosten. Afhankelijk van het bedrag dat het fonds aan werkloosheidsuitkeringen moet uitbetalen, kan dat oplopen tot 200 euro per jaar.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

0

Gerelateerde artikelen