In de strijd om een gunstig fiscaal klimaat zijn in de afgelopen 20 jaar de winstbelastingtarieven gedaald in 94 van de 111 landen. Dat constateert de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op basis van een jaarlijkse update van een database die is ontworpen om overheden te helpen belastingstromen te analyseren en bedrijven hun eerlijke deel te laten betalen.

Multinationals profiteren van een langdurige daling van de tarieven en blijven winst verschuiven tussen rechtsgebieden om hun rekeningen verder te verlagen, zo blijkt uit de database-gegevens. Het gemiddelde VPB-tarief in 2021 daalde opnieuw tot 20 procent als onderdeel van een dalende trend sinds de 28,3 procent in 2000. In de meeste gevallen betalen bedrijven een nog lager effectief tarief. Er zijn ook grote variaties binnen die effectieve belastingtarieven. Van minder dan 15% in landen als Ierland, Hongarije en Cyprus tot meer dan 25% in Frankrijk, Duitsland en Japan.

De statistieken tonen eveneens de verschillen aan tussen de locatie waar multinationals winst rapporteren en waar economische activiteit daadwerkelijk plaatsvindt.

De resultaten van het onderzoek vergroten volgens de OESO de druk om de jarenlange onderhandelingen voor een belastinghervorming af ​​te ronden en een einde te maken aan een race tussen landen om investeringen aan te trekken met steeds lagere tarieven. "Bewijs van aanhoudende grondslaguitholling en winstverschuivingen, evenals de aanhoudende neerwaartse trend in de VPB-tarieven, versterken de noodzaak om overeenstemming te bereiken en te beginnen met de implementatie", aldus de OESO.

De besprekingen onder leiding van de OESO tussen meer dan 130 landen kwamen dit jaar in een stroomversnelling nadat de VS voorstellen hadden gedaan om de ​​impasse te doorbreken over de fiscale behandeling van voornamelijk Amerikaanse technologiebedrijven. De Covid-19-pandemie heeft ook voor een nieuwe impuls gezorgd nu landen nieuwe inkomsten zoeken om de kosten te financieren van hun lockdowns. De G-20 heeft onlangs zijn steun uitgesproken voor de invoering van een wereldwijd minimumbelastingtarief.

Hoewel er nog veel meningsverschillen zijn over (de kwaliteit van) het bereikte akkoord is er de verwachting dat vanaf 2023 een belastingtarief van minimaal 15 procent moet zijn ingevoerd voor multinationals.

Onlangs publiceerde de OESO een brochure met een overzicht van het BEPS-project en een podcast waarin de fiscale directeur van de OESO, Pascal Saint-Amans, werd geïnterviewd over de urgentie van een wereldwijde belastinghervorming:

 

Bron: Bloomberg/OESO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

9

Gerelateerde artikelen