Het kabinet wil de regels voor kennismigranten strenger maken, zodat de regeling "meer wordt toegesneden naar het talent dat het Nederlandse bedrijfsleven nodig heeft". Wat het kabinet betreft hebben kennismigranten een hoger inkomen nodig om naar Nederland te kunnen komen. Ook komen er strengere regels voor welke bedrijven kennismigranten mogen inzetten.
De NOB adviseert in de reactie op het initiatiefwetsvoorstel Zelfstandigenwet om zoveel mogelijk begrippen in te vullen. Het initiatiefwetsvoorstel hanteert een aantal open normen. Deze normen sluiten deels aan bij de huidige rechtspraak. Als het doel van het voorstel is meer zekerheid te bieden aan werkenden en werkverschaffers dan zou het gebruik van open normen zo beperkt mogelijk moeten plaatsvinden, aldus de NOB.
Demissionair minister Van Hijum van Sociale Zaken bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
Nederland kan geld mislopen uit het Europees coronafonds als de Tweede Kamer besluit om de zzp-wet en de wet volkshuisvesting controversieel te verklaren. Dat schrijft minister Heinen van Financiën.
Een man mocht zijn contract bij een bedrijf opzeggen vóórdat hij daar überhaupt was begonnen met werken. Dit oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant. De man hield zich aan de opzegtermijn en handelde niet onrechtmatig. Dit betekent dat hij geen schadevergoeding hoeft te betalen aan het bedrijf.
Op 6 juni 2025 heeft het kabinet het wetsvoorstel Beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers naar de Raad van State gestuurd.
Drie op de tien werknemers kunnen minder thuiswerken dan twee jaar geleden. Ruim een op de drie werkgevers staat hier kritischer tegenover, meldt vakbond CNV na onderzoek onder 1200 werknemers. Verder pleit de vakbond voor een hogere belastingvrije thuiswerkvergoeding.
Werknemers met een flexibel arbeidscontract krijgen meer zekerheid over hun inkomen en hun werktijd. Zo krijgen uitzendkrachten recht op ten minste gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers. Dat staat in het wetsvoorstel ‘Meer zekerheid flexwerkers’ dat de Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is het eerste grote wetsvoorstel van het arbeidsmarktpakket dat wordt ingediend bij de Tweede Kamer.
Organisaties in de kinderopvang maken veel minder gebruik van zzp'ers, doordat de Belastingdienst de regels tegen schijnzelfstandigheid strenger is gaan handhaven. ABN AMRO schat de afname van de inzet van zelfstandigen op ongeveer 70%. De meeste voormalige zzp'ers zijn weer in loondienst gekomen bij kinderopvangorganisaties. Een deel werkt via uitzendbureaus en detacheerders.
Werkgevers krijgen vaker te maken met rechtszaken waarbij een zzp'er claimt toch werknemer te zijn. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder arbeidsrechtadvocaten, deskundigen en de Raad voor de rechtspraak.