De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

De WHO stelt dat 2,6 miljoen mensen per jaar sterven door het drinken van alcohol, terwijl meer dan 8 miljoen mensen doodgaan door een ongezond dieet. "Het invoeren van accijnzen op alcohol en suikerhoudende dranken zal dit aantal sterfgevallen verminderen", meent het agentschap van de Verenigde Naties.

Ongeveer 148 landen heffen accijnzen op alcoholische dranken. "Wijn is daar echter in ten minste 22 landen van vrijgesteld, waarvan de meeste in Europa", aldus de WHO.

De organisatie stelt dat minimumprijzen in combinatie met belastingen de consumptie van goedkope drank kunnen terugdringen, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames, sterfgevallen en verkeersovertredingen kan afnemen. Ook het aantal misdrijven door drankgebruik zou hierdoor omlaaggaan.

"Opnieuw een heel betuttelend voorstel", reageert Meint Waterlander, directeur van de Nederlandse Brouwers. Volgens hem wordt hiermee iedereen gestraft die zo nu en dan op een verantwoorde manier een biertje drinkt. "En dat is het overgrote deel van de mensen. Richt je nu op de kleine groep waarmee het niet goed gaat, in plaats van de rest te treiteren", stelt de directeur van de koepelorganisatie.

Vorige maand hebben de brouwers een petitie aangeboden aan het demissionaire kabinet om een voorgenomen accijnsverhoging per 1 januari terug te draaien. Volgens de koepelorganisatie zou zo'n verhoging desastreus uitpakken voor de sector.

Bron: ANP/AFP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

167

Gerelateerde artikelen