De vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst ligt als een steen op mijn maag, maar het is wel de wet. Zo reageerde verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes woensdag op keiharde kritiek uit de Tweede Kamer op de problemen bij de regeling.
Wiebes erkende ,,een buitengewoon ongemakkelijk gevoel'' te hebben omdat veel medewerkers kort voor hun pensionering nog een riante vertrekpremie meekrijgen. ,,Maar de mensen hebben er recht op.''
 
De staatssecretaris had een dag eerder al moeten toegeven dat de besluitvorming over de regeling te haastig en onzorgvuldig was geweest. De Belastingdienst handelde teveel op eigen houtje bij de regeling, die deel uitmaakt van een grootscheepse organisatie.
 
Uiteindelijk gaat de regeling zo'n 720 miljoen euro kosten, ruim 10 procent meer dan verwacht. Dat komt omdat veel meer medewerkers gebruik willen maken van de regeling, onder wie veel ouderen.
 
Wiebes benadrukte woensdag in de Kamer dat bij het opstellen van de regeling door de Belastingdienst de procedures ,,overduidelijk'' niet zijn gevolgd. Zo blijkt dat over een half miljard euro van het budget geen advies meer is gevraagd van een onafhankelijke commissie, die juist was ingesteld om toe te zien op een juist verloop. ,,Dat komt rauw op het dak vallen'', aldus Kamerlid Wouter Koolmees van oppositiepartij D66.
 
Volgens Kamerlid Henk Nijboer van regeringspartij PvdA is onzorgvuldig met belastinggeld omgegaan. Pieter Omtzigt van oppositiepartij CDA sprak over verspilling. PVV'er Tony van Dijck ziet de hele vertrekregeling het liefst in de prullenbak verdwijnen.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen