Begin deze maand is het zogenoemde premiesplitsingsbesluit gewijzigd waardoor de premie-incasso bij meerdere premieplichtigen is vereenvoudigd.

Het besluit wijzigt het besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/873M. Volgens het besluit uit 2010 kan de premie-incasso bij meerdere premieplichtigen uit praktische overwegingen met één incasso gedaan worden. De staatssecretaris stelt daarbij als voorwaarde dat de premieplichtigen bij de aanvraag een voorgeschreven incassoverklaring afleggen. Na elke mutatie diende de verklaring opnieuw gedaan te worden. Dat laatste is gewijzigd. Bij een mutatie hoeft de verklaring niet opnieuw afgelegd te worden, tenzij de mutatie ertoe leidt dat de eerdere verklaring geen waarde meer heeft.

Belang voor de praktijk

Een verzekeringsuitkering door overlijden is volgens art. 13 SW 1956 een fictieve erfrechtelijke verkrijging en belast voor zover de verkrijging kan worden toegerekend aan een onttrekking aan het vermogen van de erflater. Om erfbelasting te voorkomen is het dus van belang dat de premie voor de uitkering niet aan het vermogen van de erflater is onttrokken.

Voor de vraag of iets is onttrokken aan het vermogen van de erflater is onder meer van belang dat het duidelijk is welke premie voor rekening van welke persoon komt. Uiteraard dient het huwelijksgoederenregime de premiesplitsing wel te ondersteunen. Als een verzekeringsovereenkomst meerdere premieplichtigen bevat kan de premie onder voorwaarden van één rekening geïncasseerd worden. De premieplichtigen moeten volgens § 2.2.1 van het premiesplitsingsbesluit bij de aanvraag verklaren dat:

  • Alle premieplichtigen akkoord gaan dat de premie wordt geïncasseerd bij de (eerste) verzekeringnemer.
  • De premieplichtige voor het overlijdensdeel de verzekeraar verzoekt zich voor de incasso van zijn premie te richten tot de (eerste) verzekeringnemer. De (eerste) verzekeringnemer verklaart daarmee akkoord te zijn.

Door de wijziging van het premiesplitsingsbesluit hoeft de verklaring niet meer bij elke mutatie opnieuw afgegeven te worden. Deze blijft gelden. Wanneer de mutatie echter een wijziging van de verzekeringnemer en/of premiebetaler inhoudt, dan vervalt de oude verklaring. In dat geval moet de incassoverklaring wel opnieuw afgegeven worden.

Bron: Legal en Compliance Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Schenk- en erfbelasting, Huwelijksvermogensrecht

79

Gerelateerde artikelen