De kosten voor de controle op de jaarrekening zijn voor een woningcorporatie in een paar jaar tijd gemiddeld met 35% gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 154 corporaties van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties.

Als oorzaak van de gestegen accountantskosten noemt 86% van de ondervraagde corporaties de toegenomen regelgeving. Vooral kleine corporaties hebben veel last van de toegenomen kosten. Zij betalen per verhuureenheid gemiddeld ruim 3,5 keer zoveel als grote corporaties voor de controle van de jaarrekening. Ook de taxatiekosten blijven toenemen. In 2018 bedroeg de stijging van de taxatiekosten ruim 11% ten opzichte van 2017.


Aedes-voorzitter Martin van Rijn geeft aan dat een kleine woningcorporatie die maar 3.000 huizen verhuurt, al gauw een ton per jaar kwijt is aan accountants en taxaties. ‘Iedere euro die naar de boekhouding gaat, is er één die niet ten goede komt aan de huurder.’


Met ingang van 2020 hebben woningcorporaties met meer dan 5000 verhuureenheden de openbaar belang (oob)-status gekregen. Hierdoor kost het meer moeite om een accountant te vinden en nemen de kosten alleen maar verder toe. Accountants met een oob-vergunning moeten namelijk aan strengere kwaliteitseisen voldoen en staan onder verscherpt toezicht van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Meer dan de helft van de corporaties houdt in 2020 rekening met een stijging van de accountantskosten boven de 5%. Een aantal corporaties verwacht zelfs stijgingen van meer dan 20%.


Om de administratiekosten voor een grotere groep corporaties te verlagen, vindt Aedes dat de OOB-grens omhoog moet van 5.000 naar 25.000 verhuureenheden. De Tweede Kamer debatteert dit najaar over wijzigingen in de Woningwet, onder meer over de regeldruk voor corporaties.

Bron: Aedes

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

1

Gerelateerde artikelen