Een man betaalde in afwachting van de definitieve echtscheiding nog alle woonlasten van de echtelijke woning. Hij mag de helft, het deel van zijn aanstaande ex-vrouw, aftrekken van zijn inkomstenbelasting.

Dat meldt De Telegraaf.

De man en vrouw leefden vanaf mei 2006 niet meer samen en in 2008 scheidden ze van elkaar. Tot eind juli 2012 woonde de vrouw nog in de echtelijke woning. De man betaalde al die tijd nog alle woonlasten.

Deze lasten wilde hij bij zijn aangifte inkomstenbelasting 2009 aftrekken als partneralimentatie. De belastinginspecteur weigerde en de man stapte naar de rechter. De rechtbank concludeerde dat er geen sprake was van een onderhoudsverplichting en gaf de belastinginspecteur gelijk. De man ging in hoger beroep bij het Gerechtshof Den Bosch.

Het gerechtshof oordeelde dat de man, in aanloop naar de definitieve scheiding van zijn vrouw, de helft van de woonlasten mocht aftrekken bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Het echtpaar was immers gezamenlijk eigenaar van de woning en deelde de hypotheekschuld. Volgens het gerechtshof voldeed de man met de helft van zijn maandelijkse bijdrage aan de woonlasten eigenlijk de schuld van de vrouw. Zo'n betaling kan aangemerkt worden als een onderhoudsverplichting en dat is weer aftrekbaar. De andere helft van de woonlasten zijn voor rekening van de man zelf en zijn dus niet aftrekbaar.

De Belastingdienst gaat in cassatie bij de Hoge Raad.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

0

Gerelateerde artikelen