Het is vaste jurisprudentie van de Hoge Raad dat een inspecteur geen tweede uitspraak op bezwaar kan en mag doen.

De artikelen 6:18 en 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht die het mogelijk maken een tweede besluit in plaats van een eerder genomen besluit te stellen, vinden in het belastingrecht bij de huidige stand van het recht geen toepassing.

De lijn van de Hoge Raad ten aanzien van een tweede uitspraak op bezwaar was als volgt. Een document van de inspecteur dat zich presenteerde als een uitspraak op bezwaar moest als zodanig worden behandeld. Dat betekende dat tegen een tweede uitspraak op bezwaar beroep kon worden ingesteld. De rechter vernietigde vervolgens de tweede uitspraak op bezwaar.

Op 20 januari 2012, LJN BT1516, heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin nog steeds wordt geoordeeld dat een tweede uitspraak op bezwaar nog steeds niet kan, maar de behandeling daarvan door de belastingrechter is in dat arrest anders.

In plaats van de tweede uitspraak te vernietigen, oordeelt de Hoge Raad een tweede uitspraak op bezwaar niet mogelijk is en dat daartegen ook geen beroep bij de rechter kan worden ingesteld. De tweede uitspraak op bezwaar wordt dus niet vernietigd.

Gevolg daarvan is dat de tweede uitspraak op bezwaar dus blijft bestaan, ook in de systemen van de belastingdienst.

De belastingplichtige zal alert moeten zijn welk bedrag de ontvanger gaat invorderen. Voorts zal hij er alert op moeten zijn dat maar een keer wordt ingevorderd. Uit ervaring weet ik dat de samenwerking tussen inspecteur en ontvanger niet altijd optimaal is.

Het arrest van de Hoge Raad is naar mijn mening geen vooruitgang. Het is mij ook niet duidelijk waarom de Hoge Raad in dit arrest afwijkt van de eerder uitgezette lijn, die naar mijn mening duidelijkheid en zekerheid schepte voor de belastingplichtige.

Het heeft dan ook mijn voorkeur dat de Hoge Raad vasthoudt en/of terugkeert naar de jurisprudentie waarbij tegen een tweede uitspraak op bezwaar beroep kan worden ingesteld en deze vervolgens door de rechter wordt vernietigd.

Tot hierover zekerheid is verkregen dient u dus alert te zijn indien u geconfronteerd wordt met een tweede uitspraak op bezwaar.

Informatiesoort: Column

Rubriek: Bronbelasting

98

Gerelateerde artikelen