Prof. Mr. I.J.F.A. van Vijfeijken - Het lage tarief en de vrijstelling van erfbelasting: voor wie en waarom?
In deze bijdrage wordt het voorstel besproken dat D66 onlangs lanceerde onder de kop ‘D66 wil erfbelasting alleenstaanden verlagen'. Alleenstaanden zonder (pleeg)kinderen zouden de keuze moeten hebben om "een erfenis te geven die tegen hetzelfde tarief wordt belast als een erfenis die bestemd is voor kleinkinderen en verdere afstammelingen". Het lagere tarief zou in de visie van D66 aan twee personen "kunnen worden gegeven". Ingegaan wordt op de achtergrond van de afzonderlijke tarieven en vrijstellingen in de Successiewet, waarna het voorstel van D66 wordt beoordeeld.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. R.R. Boltjes - Pandrechtperikelen in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting
Verpanding van aandelen op naam komt in de (bancaire) praktijk veel voor. Daarbij is gebruikelijk dat het stemrecht op de verpande aandelen – meestal onder de opschortende voorwaarde van een tekortkoming in de nakoming van een verplichting uit de financieringsdocumentatie – toekomt aan de pandhouder. De vraag naar de mogelijke fiscale gevolgen van de vestiging van een dergelijk pandrecht is het onderwerp van het artikel. Met name met de verpanding van gecertificeerde aandelen kan een probleem ontstaan.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Dr. W. Bruins Slot en mevr. drs. E.D.M. Gerrits RA - Een andere behandeling van Interest Rate Swaps in de winstsfeer
In het weekblad van 2 januari 2015 laten Asma en Storm van ‘s Gravesande ("de auteurs") hun licht schijnen over de fiscale behandeling van interest rate swaps (hierna "IRS"). Over de fiscale behandeling van deze swaps is weinig gepubliceerd en ook de Hoge Raad is er niet al te frequent mee geconfronteerd. Aandacht voor dit financiële instrument, dit derivaat, is dan ook geenszins misplaatst. Het artikel van genoemde auteurs vormt een goede aanleiding om de fiscale gevolgen van het gebruik van dit afgeleide rente-instrument in kaart te brengen. Dat hiervoor meer dan één artikel geschreven moet worden, moge uit het onderstaande blijken.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. dr. R.P.C. Cornelisse - Reactie op het artikel "de Interest Rate Swap in drie fiscale sferen"
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Drs. J.H. Asma en L.H. Storm van 's Gravesande RA - Naschrift bij de reacties op het artikel "de Interest Rate Swap in drie fiscale sferen"
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. S.E. Faber en ir. G.M. van der Helm - Tegenspraak: Nederland een belastingparadijs?
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
M.L. Schippers LL.M - Centralisatie en vereenvoudiging in btw- en douaneaangiften
Verslag van de seminar van Stichting Europese Fiscale Studies, gehouden op dinsdag 3 februari 2015, te Rotterdam.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Is ‘piercing the corporate veil' voor de belastinginning ‘lawful' in de zin van art. 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM?
Wanneer een bestuurder (A), met behulp van een rechtspersoon (B) die met de belastingschuldige rechtspersoon (C) gelieerd is, het verhaalsrecht op het vermogen van (C) illusoir heeft gemaakt, hoeft dat in rechte niet te worden gehonoreerd. De ontvanger zal dan voor bepaalde belastingschulden (A) op de voet van art. 36 IW 1990 aansprakelijk kunnen stellen. Als (A) echter geen verhaal biedt, zal de ontvanger (B) aansprakelijk willen houden. In dergelijke gevallen bieden doorgaans de aansprakelijkheidsbepalingen in de IW 1990 onvoldoende soelaas. Wel zou de ontvanger dan op grond van het open systeem (art. 4:124 Awb) met toepassing van doorbraak van aansprakelijkheid (‘piercing the corporate veil') de aansprakelijkheid naar (B) kunnen uitbreiden. Mr. dr. J. Elbers beoordeelt of toepassing van ‘piercing the corporate veil' voor de belastinginning ‘lawful' in de zin van art. 1 EP EVRM is.
De gewijzigde fictiefloonregeling
In dit artikel bespreken mr. B. Emmerig en Mr. P.R. van der Waal de wijzigingen per 1 januari 2015 in de fictiefloonregeling. Betoogd wordt dat deze wijzigingen per saldo weinig veranderingen zullen opleveren en op één punt hebben geresulteerd in een regeling die de belastingplichtige in een betere positie brengen, hoewel de staatssecretaris het tegendeel beoogde.