Mr. H.B. van der Werf - Nieuwe jurisprudentie en keuzeherziening; de mythe van een strenge leer
In HR 12 augustus 2016, ECLI:NL:HR:2016:1899, heeft de Hoge Raad bepaald dat het huurrecht van een woning tot het ondernemingsvermogen kan behoren. In reactie op het arrest heeft de staatssecretaris inmiddels reparatiewetgeving aangekondigd. Naar aanleiding van het arrest is de principiële vraag gerezen of bij nieuwe jurisprudentie herziening van etikettering moet worden toegestaan. In deze bijdrage wordt verdedigd dat keuzeherziening mogelijk moet zijn bij nieuwe jurisprudentie, zolang er geen sprake is van willekeurige verschuivingen tussen ondernemingsvermogen en privévermogen, dus ook in situaties van onzekere wetsinterpretatie.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. J.W. Thoen MBA en dr. mr. M. van Dun - Brexit = Tax it
De koers van het Britse pond daalt hard, de onzekerheid neemt toe en het proces tot uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal in het eerste kwartaal 2017 worden ingezet. Voor veel internationaal opererende bedrijven heeft de nakende Brexit waarschijnlijk grote impact. Ook fiscaal gaat de ontvlechting van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie veel gevolgen hebben. In deze bijdrage geven de auteurs een overzicht van de gevolgen die de Brexit zal hebben op het gebied van de directe belastingen. Uiteraard zijn de definitieve gevolgen pas zichtbaar als de Brexit een feit is (waarschijnlijk niet voor 2019), maar desalniettemin is er op basis van de huidige status al een goed inzicht te geven in de waarschijnlijke fiscale gevolgen en de fiscale complexiteit van de Brexit.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
S.Kroon BSc - Fiscale kansen en bedreigingen op de digitale snelweg
Verslag van het Fiscaal Congres van Tilburgse Fiscalisten Vereniging "De Smeetskring", gehouden op 10 november 2016 te Tilburg.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Promovendus aan het woord
Op vrijdag 16 december 2016 zal Wouter Blokland promoveren aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Omzetbelastingaspecten van ondernemingsfinanciering'
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Schenken van aanmerkelijkbelangaandelen aan werknemers
De doorschuifregeling bij schenking van aandelen eist dat schenking plaatsvindt aan een werknemer. Hierdoor zou het voordeel ook loon (van derden) kunnen vormen. Mevr. mr. dr. M.J. Hoogeveen onderzoekt of en wanneer dit het geval zou kunnen zijn. Tevens gaat zij in op de samenloop tussen loon en schenking, en tussen loon en de toepassing van de doorschuifregeling. Indien het voordeel is aan te merken als loon van derden, zou de aanmerkelijkbelanghouder de loonbetaling volgens de auteur als overdrachtskosten in mindering moeten kunnen brengen op de overdrachtsprijs.
Prospective overruling in de BTW
Dr. A.H. Bomer gaat in op de voorwaarden voor uitgestelde werking van een beslissing van de rechter op het terrein van de btw. Daarbij zijn van belang de kaders die het Unierecht stelt. Echter ook het EHRM heeft de toepassing van uitgestelde werking verduidelijkt. Aan de orde komt de vraag hoe de lijn die de HR volgt zich verhoudt tot beslissingen van het HvJ en het EHRM.