Op donderdag 16 augustus verschijnt nummer 7250. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. dr. C. Bruijsten - Eigenwoningregeling: tijd voor een algehele herziening?

De eigenwoningregeling is een gebed zonder einde. Onlangs is nog in de wet vastgelegd dat de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld met ingang van 1 januari 2019 wordt afgebouwd. Is de eigenwoningregeling dan uiteindelijk zoals hij zou moeten zijn? De auteur is van mening dat er nog steeds ruimte is voor verbetering.

Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. M.M.A. van Graafeiland - Het beleidsbesluit subjectieve vrijstelling pensioenlichamen

Nederlandse pensioenlichamen zijn onder voorwaarden vrijgesteld van Nederlandse vennootschapsbelasting en ­gerechtigd tot een teruggave van Nederlandse dividendbelasting. Deze voordelen zijn ook opengesteld voor ­buitenlandse pensioenlichamen. Om gerechtigd te zijn tot deze voordelen, is van belang dat het buitenlandse ­pensioenlichaam vergelijkbaar is met een Nederlands pensioenlichaam dat is vrijgesteld van Nederlandse vennootschapsbelasting. In een recent besluit heeft de Staatssecretaris van Financiën aangegeven onder welke voorwaarden dit het geval is. In deze bijdrage onderzoekt de auteur of deze voorwaarden in overeenstemming zijn met Nederlandse wet- en regelgeving. Daarnaast gaat hij in op de vraag wanneer een buitenlands pensioenlichaam naar zijn mening vergelijkbaar geacht moet worden met een Nederlands vrijgesteld pensioenlichaam, waarbij hij tevens rekening houdt met de grenzen die het Europese recht stelt.

Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘Tax Incentives for the Creative Industries’ onder redactie van Sigrid Hemels en Kazuko Goto. Verschenen bij Springer 2017, 245 p.

Direct door naar het volledige artikel in Navigator

D.B. Middelburg - Digitale belastingheffing – waar moet belastingheffing plaatsvinden?

Verslag van het jaarlijks fiscaal congres van het Fiscaal Economisch Instituut (FEI BV) in samenwerking met de ­Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur, gehouden op 15 juni 2018 te Rotterdam.

Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Nogmaals wegstrepen aandeelhoudersschulden

Onttrekkingen door dga’s worden in de praktijk vaak als lening geboekt, terwijl volgens de jurisprudentie sprake is van dividend. Onder omstandigheden zou een schuld van een aandeelhouder aan zijn vennootschap die buiten de navorderingstermijn is ontstaan, mogelijk belastingvrij kunnen worden weggeboekt of weggestreept. Drs. H.J. Meijer publiceerde hierover in WFR 2015/1707 een artikel dat in de adviespraktijk en bij de Belastingdienst het nodige heeft losgemaakt. In een vervolgartikel behandelt hij enkele recente ontwikkelingen rond dit thema. Zo meent het ministerie van Financiën het wegstrepen van aandeelhoudersschulden te kunnen bestrijden met strafrechtelijke vervolging, althans het dreigen daarmee. Verder behandelt hij een voor dit onderwerp belangrijk arrest over het nieuwe feit van artikel 16 AWR. Hij pleit voor concrete normen voor aandeelhoudersleningen.

Spoedreparatiemaatregelen en juridische fusie (met terugwerkende kracht): een dode mus?

H. Mezouar en B. van Niekerk gaan in op de vraag of de werking van de spoedreparatiemaatregelen kan worden voorkomen door een gefacilieerde juridische fusie. Zij gaan daarbij in op de ontsmetting van een 10a-schuld en het begrip ‘incidenteel fiscaal voordeel beogen of behalen’ wat een van de voorwaarden is voor de juridische fusie met terugwerkende kracht.

Producten: WFR-signaleringen

1