Op donderdag 2 april verschijnt nummer 7328. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. P. Kavelaars - Fiscale klimaatontwikkelingen

In dit overzichtsartikel wordt de huidige stand van zaken geschetst ten aanzien van de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden ten aanzien van belastingen die zijn gericht op het beschermen van het milieu en het besparen van energie. Het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord spelen een essentiële rol. In onderdeel 1-3 wordt ingegaan op de algemene ontwikkelingen en CO2-heffingen; in onderdeel 5 en 6, komen de voor­gestelde vliegbelasting en de stand van zaken met betrekking tot de autobelastingen aan de orde. Onderdeel 7 eindigt met een afronding.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. A.E. Spiessens - Aftrek van btw bij personenvennootschappen, waar staan we nu?

Na het kwekerij-arrest is er rechtspraak gekomen waarbij bij personenvennootschappen het aangeven van privé­gebruik ter zake van onroerend goed dat volledig in aftrek was gebracht in geschil was. Recent heeft Hof Arnhem-Leeuwarden hierover zijn oordeel gegeven. De auteur onderschrijft en duidt deze rechtspraak. Hierbij wordt met name ingegaan op twee thema’s: de (gedroomde) toekomst van het Maatschapsarrest en een pleidooi voor invoering van een bewijsvermoeden.
Hij zou graag zien dat de Hoge Raad omgaat ten opzichte van het Maatschapsarrest. De vaststelling van het recht op aftrek van btw bij personenvennootschappen lijkt niet eenvoudig. De auteur meent dat de risico’s bij de personenvennootschappen behoren te liggen, gelet op het gegeven dat zij het meest nauw zijn betrokken bij het veroorzaken van de diversiteit aan juridische afspraken. De auteur pleit ervoor dat er een regeling komt voor personenvennootschappen waarbij gelet op deze specifieke doelgroep de fictie wordt vastgesteld dat als een personenvennootschap een goed op haar aangifte in aftrek brengt, het goed wordt geacht als personenvennootschap te zijn afgenomen, waarbij tegelijkertijd de keuze is gemaakt het goed zakelijk te etiketteren.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

J. Van der Steen en Y. Verwegen - International conference on co-operative compliance and ICAP around the globe 2019

Verslag van de ‘International conference on co-operative compliance and ICAP around the globe 2019’, gehouden op 6 november 2019 in ‘Auberge du Bonheur’ te Tilburg.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De Wet fiscale arbitrage: een eerste stap naar een efficiëntere en betere ­internationale geschilbeslechting

In deze bijdrage gaat prof. mr. F.P.G. Pötgens in op de Wet fiscale arbitrage. Er wordt gecategoriseerd in welke relaties met andere EU-lidstaten een keuze voor een bepaald geschilbeslechtingsmechanisme dient te worden gemaakt. Hierbij wordt ingegaan op de materiële (de betekenis en reikwijdte van geschilpunt) en op de formele overwegingen voor een dergelijke keuze. De bijdrage besteedt verder aandacht aan de relatie van de Wet fiscale arbitrage met het EU-recht (het Achmea-arrest) en het Handvest van de grondrechten van de EU. Met name wat betreft rechtsbescherming en betrokkenheid van de belanghebbende in de procedure, wordt een aantal kwetsbaarheiden van de Wet fiscale arbitrage gesignaleerd.

Rapport commissie Borstlap – Een goed begin maar we zijn er nog lang niet

Het advies van de commissie Borstlap “in wat voor land willen we werken” geeft oplossingsrichtingen voor inrichting van een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Zo denkt de commissie bijvoorbeeld aan het flexibeler maken van werkgever en werknemer en het beperken van de wijzen waarop samengewerkt wordt. Om de arbeidsmarkt van de toekomst ook uitvoerbaar te maken is echter ook een praktische benadering nodig. In dit artikel doet mr. L.A. Bource-Snikkenburg een aantal suggesties hiervoor.

Producten: WFR-signaleringen

0