Op donderdag 2 juli verschijnt nummer 7341. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. J.P. Boer - Excessief lenen – “Eerste steen gelegd door J.A. Vijlbrief op 17 juni 2020”
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Drs. M.T.M. Hennevelt en mr. drs. K.W.A. van der Loos - Reikwijdte van het nieuwe rulingbeleid: een grensverkenning

In deze bijdrage gaan de auteurs aan de hand van een door de Belastingdienst gepubliceerde samenvatting over een verzoek om een vangnetbeslissing als bedoeld in art. 26 lid 7 van het belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten in op de reikwijdte van het nieuwe rulingbeleid. De auteurs concluderen dat de Belastingdienst het nieuwe rulingbeleid onterecht van toepassing acht op een dergelijk verzoek en dat dit standpunt, wanneer het consequent wordt doorgevoerd, tot onwenselijke uitstralingseffecten leidt. De auteurs eindigen met een oproep aan de Belastingdienst om het standpunt te herzien.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. V.S.T. Leenders - AVG: wat kan de adviseur ermee?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming geldt ook voor de Belastingdienst en biedt adviseurs mogelijkheden om te achterhalen welke gegevens de Belastingdienst over een cliënt allemaal heeft verzameld en geregistreerd en of deze juist zijn. Er is vaak meer informatie vastgelegd dan alleen de op de zaak betrekking hebbende stukken.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. R.B.N. van Ovost - C(C)CTB en totaalwinst

In het artikel vergelijkt de auteur hoe het totaalwinstbegrip in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 vorm heeft gekregen en hoe deze elementen die in Nederland tot de totale winst van een onderneming leiden, een plaats hebben gekregen in de Europese voorstellen voor een gezamenlijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting, de C(C)CTB. Naast een aantal algemene kenmerken van beide regelingen besteedt de auteur aandacht aan stortingen en onttrekkingen, objectieve vrijstellingen, zoals de deelnemingsvrijstelling, niet aftrekbare kosten, de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen, verliesverrekening, de foutenleer en aan stimuleringsmaatregelen die in beide regelingen zijn opgenomen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Verwant, vermengd en verweven: over de samenhang tussen belastingen en de premie volksverzekeringen

De volksverzekeringen AOW, Anw en Wlz staan niet op zichzelf. Hun financiering is een mengvorm van belasting- en premiegelden. Daarnaast zijn diverse belastingbepalingen van belang voor de premieheffing voor de volksverzekeringen. Er bestaat dus samenhang tussen het belasting- en het premiestelsel. Vanwege deze samenhang kan een herziening van het belastingstelsel gevolgen hebben voor de financiering van de volksverzekeringen. In deze bijdrage gaan dr. L.W.D. Wijtvliet en R.C. de Smit Msc daarom in op de samenhang tussen het belasting- en het premiestelsel. Dat doen zij aan de hand van onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Op basis van dat onderzoek gaan zij eerst in op de geldstromen die in de volksverzekeringsfondsen vloeien. Daarna staan zij stil bij manieren waarop de loon- en inkomstenbelastingregels van invloed zijn op de premieheffing voor de volksverzekeringen. Tot besluit en ter verdieping belichten zij enkele in het oog springende aspecten van de interactie tussen belasting- en premieheffing, zoals de beperking van premieheffing tot box 1, de invloed van de inkomensafhankelijke heffingskorting en de wijze waarop premiederving wordt gecompenseerd. Zij doen in dat kader ook enkele aanbevelingen.

Artikel 32bb Wet LB: werknemersverhaal een idee?

De pseudo-eindheffing over excessieve vertrekvergoedingen is ontworpen als werkgeverslast. Doorkruist dit elke poging tot verhaal op de werknemer, of bestaat bewegingsruimte? F. Wiggers LLM en Mr. E. Swaving Dijkstra analyseren de verhaalsmogelijkheden voor de werkgever.

Producten: WFR-signaleringen

0