Op donderdag 16 juli verschijnt nummer 7343. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Een slecht onderbouwd goed idee
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. W.E. Nent-Vroomen en prof. mr. G.T.K. Meussen - Formeelrechtelijke aspecten van de fiscale coronareserve

Bijzondere tijden vragen om bijzondere fiscale regelingen die recht doen aan de maatschappelijke en economische impact van de coronacrisis. Dat geldt niet alleen voor het materiële fiscale recht, maar ook voor het formele belastingrecht. Voorheen onbuigzame regels worden omwille van de praktische toepassing van deze regeling buigzaam uitgelegd en uitgevoerd. De fiscale coronareserve kent naar de mening van de auteurs een aantal formeelrechtelijke haken en ogen, die zij in deze bijdrage aan de orde stellen.
De auteurs gaan allereerst in op doel en strekking van de fiscale coronareserve, belichten vervolgens het aspect van het gelijkheidsbeginsel, het stellig en zonder voorbehoud aangifte doen, gaan in op de situatie dat de inspecteur de fiscale coronareserve corrigeert, belichten aspecten van een te hoge en een te lage fiscale coronareserve, en eindigen met een conclusie. De uitvoering van de fiscale coronareserve vraagt van alle betrokken spelers in het fiscale werkveld, belastingplichtigen, belastingadviseurs en belastinginspecteurs, een volwassen en constructieve benadering.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. D. Molenaar - Artiesten en sporters in de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020

Met art. 17 OESO-modelverdrag worden problemen voor artiesten en sporters gecreëerd, zoals de kans op (gedeeltelijke) dubbele belastingheffing en hoge administratieve lasten. De nieuwe Notitie Fiscaal Verdragsbeleid erkent deze problemen, maar stelt ook vast dat het Nederland bijna niet lukt om art. 17 uit de belastingverdragen te houden. Nederland wil daarom de OESO weer gaan volgen, maar wel drie beperkingen in art. 17 proberen op te nemen. En andersom wil Nederland gaan onderzoeken om de eigen belastingheffing van buitenlandse artiesten en sporters opnieuw in te voeren. Het artikel kijkt kritisch naar deze beleidswijziging en vindt dat Nederland moet volhouden. Ook zijn er meer beperkingen mogelijk waarmee de problemen verholpen kunnen worden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een bespreking van ‘Eigendomsgrondrecht en belastingen’ van T.C. Gerverdinck. Verschenen bij Wolters Kluwer, ­Deventer 2020, 313 p.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Belangenwijzigingen bij vastgoedlichamen

Met ingang van 1 januari 2020 is art. 15ba Wet VPB ingevoerd. Deze bepaling betreft een met art. 20a Wet VPB (handel in verlieslichamen) vergelijkbare antimisbruikbepaling gericht tegen de handel in rentelichamen. De parlementaire toelichting bij art. 15ba Wet VPB is vrij summier en in de vastgoedtransactiepraktijk roept toepassing van de bepaling een aantal vragen op. Mr. L.N. Kluinhaar en mr. D.C. Simonis zullen deze vragen in het kader van aandelentransacties met vastgoedlichamen in kaart brengen en aan de hand van een praktijkcasus – voor zover mogelijk – beantwoorden. Bij deze behandeling gaan de auteurs tevens in op de samenloop tussen art. 15ba en art. 20a Wet VPB en de invloed van de Wet spoedreparatie fiscale eenheid. Voorts gaan zij onder meer in op de praktische toepassing van art. 15b Wet VPB bij vastgoedlichamen, de invloed van de herwaarderingsmogelijkheid van art. 20a, lid 12, Wet VPB op de toepassing van art. 15b en art. 15ba Wet VPB, alsmede de standalone toepassing van de beleggingstoets van art. 20a, lid 4, Wet VPB op houdster- en financieringsvennootschappen van vastgoedlichamen.

Classificatieverschillen in IGA en CRS

Voor de toepassing van de IGA en de CRS is het classificeren van entiteiten belangrijk. Een verkeerde classificatie kan ertoe leiden dat Nederland niet aan zijn IGA- en CRS-verplichtingen voldoet. Drs. C. van Dijk analyseert de classificatieprocessen en geeft verschillen aan tussen de IGA en de CRS. Hij pleit voor een uniforme interpretatie van begrippen en doet voorstellen tot verbetering.

Producten: WFR-signaleringen

8