Op donderdag 17 juni verschijnt nummer 7387. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. S.F.J.J. Schenk - Sue the bastards
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. M.P.A. Spanjers - Belastingplan 2022: feestje of fiasco?
Met het Belastingplan 2022 komt indiening van het 30e opeenvolgende jaarlijkse belastingplan in zicht. De enorme stapel fiscale wetswijzigingen die elk jaar opnieuw in zeer kort tijdsbestek moet worden vastgesteld, verschraalt echter de parlementaire taakinvulling als fiscale medewetgever. Zonder (de mogelijkheid van) een volledige taakuitoefening door het parlement als fiscale medewetgever treedt spanning op met het adagium ‘no taxation without representation’. In het parlement lijkt thans momentum te zijn voor het stoppen of in elk geval fundamenteel wijzigen van deze jarenlang bekritiseerde wetgevingspraktijk. In deze bijdrage bespreekt de auteur de verschillende overwegingen die voor het parlement van belang zijn om te ageren tegen het belastingplan in het algemeen en het Belastingplan 2022 in het bijzonder.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
J.R. Goudsmit LLM en mr. G.P. Schutz - De Wet bronbelasting 2021: een duidelijk doel, zijn doel voorbij?
In dit artikel illustreren de auteurs aan de hand van een aantal casusposities dat de conditionele bronbelasting op rente en royalty’s haar (ogenschijnlijk) duidelijke doel voorbijgaat. Een beleidsbesluit waarin enkele onduidelijkheden worden weggenomen zou daarom voor de praktijk bijzonder welkom zijn.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. M. Tydeman-Yousef - Nieuwe, niet altijd transparante, transparantieregels voor stichtingen (deel 1)
Stichtingen hebben het afgelopen jaar met nieuwe transparantievoorschriften te maken gekregen, zoals de UBO-registratieplicht en het interne uitkeringenregister. Wanneer het wetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisaties wordt aangenomen, komen daar nog meer transparantieregels bij: informatieplicht over donaties van buiten de EU/EER en de deponeringsplicht van de balans en staat van baten en lasten. In een tweeluik bespreekt de auteur wat die recente transparantieregels voor stichtingen betekenen. In het eerste deel bespreekt de auteur de consequenties van de UBO-registratieplicht voor de stichting. In het tweede deel komen de andere transparantieregels aan de orde.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
In Memoriam
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De fiscale behandeling van eigen vermogen en vreemd vermogen: Het wiel opnieuw uitvinden?
In dit artikel gaan mr. A. Nolten en J.R. Goudsmit LLM in op de wens van het kabinet om eigen vermogen en vreemd vermogen fiscaal meer evenwichtig te behandelen. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de aankondiging tot onderzoek naar de mogelijke invoering van een vermogensaftrek in combinatie met een verdere aanscherping van de Nederlandse earningsstrippingmaatregel.
Nieuwe, niet altijd transparante, transparantieregels voor stichtingen (Deel 2)
Stichtingen hebben het afgelopen jaar met nieuwe transparantievoorschriften te maken gekregen. Daar komen op korte termijn nieuwe transparantieregels bij. In een tweeluik bespreekt mr. M. Tydeman-Yousef wat die recente transparantieregels voor stichtingen betekenen. In het eerste deel kwamen de consequenties van de UBO-registratieplicht voor de stichting aan de orde. In het tweede deel focust de auteur op de andere transparantieregels voor de stichting: het interne uitkeringenregister, de informatieplicht over donaties van buiten de EU/EER, de standaardformulieren voor grote anbi’s voor transparantievergroting en de deponeringsplicht van de balans en staat van baten en lasten.
Producten: WFR-signaleringen