Op donderdag 8 juli verschijnt nummer 7390. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Prof. dr. P. Kavelaars - Fiscale weeffouten
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. R.A. de Boer, mr. drs. R.W.J. van der Struijk en mr. M.J.S. Lavreysen - Over het delen van in te nemen standpunten en zienswijzen met de Belastingdienst
De afgelopen jaren is de hoeveelheid aan nieuwe (internationale) belastingwetgeving in hoog tempo toegenomen. Deze wetgeving is vaak complex en bevat geregeld ook open normen. In de praktijk kan dit de behoefte met zich brengen om zienswijzen dan wel standpunten met de Belastingdienst te delen, bijvoorbeeld voorafgaand aan het indienen van een aangifte of reeds in een eerder stadium. In het artikel wordt door de auteurs onder meer ingegaan op de vraag of aan dergelijke communicatie gerechtvaardigd vertrouwen ontleend kan worden dan wel in de weg kan staan aan navordering of naheffing van belasting. Tevens komt de vraag aan de orde of in de boeterechtelijke sfeer, meer in het bijzonder artikel 67d AWR, betekenis toekomt aan dergelijke omstandigheden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. H.J. Noordenbos - Kostenaftrek bij afwikkeling in geld van voorwaardelijke werknemersopties
De auteur bespreekt de aftrekbeperking van art. 10 lid 1 onder j Wet op de vennootschapsbelasting 1969. De kosten die gepaard gaan met de toekenning en afwikkeling in aandelen van werknemersopties zijn niet aftrekbaar van de te belasten winst. De auteur gaat na of de kosten wel aftrekbaar zijn van de te belasten winst, indien een voorwaardelijk optierecht, vóór het moment waarop het recht onvoorwaardelijk wordt, door de werkgever wordt omgezet in een bonus in geld.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
W. van Hoeflaken - Terug naar de essentie: professioneel en dienstverlenend
Verslag van het tweede webinar van de VHMF, de Vereniging van hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën, gehouden op 10 juni 2021.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Ruim baan voor de verrekening van houdsterverliezen!
Op 11 juni 2021 heeft een Hoge Raad een belangwekkend arrest gewezen inzake de samenloop van de houdsterverliesregeling en het fiscale-eenheidsregime. Daarmee is sprake van het (voorlopig) sluitstuk van een interessante kwestie met mogelijke verstrekkende gevolgen voor de praktijk. Hoewel de houdsterverliesregeling per 1 januari 2019 (tot veler genoegen) is afgeschaft, blijft het arrest van belang als gevolg van de per 1 januari 2022 in te voeren maatregelen voor verliesverrekening en het daarbij behorende overgangsrecht. In dit artikel bespreekt mr. dr. D.R. Post het arrest en de gevolgen voor de praktijk.
Een labyrint van keuzes bij internationale fiscale geschilbeslechting
In deze bijdrage gaan mr. W.E.J. Dijkstra, mr. D. Horvath en prof. mr. F.P.G. Pötgens in op de keuzes die belanghebbenden moeten maken voor een internationaal geschilbeslechtingsmechanisme (arbitrage). Dergelijke mechanismen kunnen opgenomen zijn in de EU-Arbitragerichtlijn/WFA, het EU-Arbitrageverdrag en belastingverdragen, eventueel in combinatie met het MLI. Vastgesteld is dat de uiteindelijke keuze voor een internationaal geschilbeslechtingsinstrument afhankelijk kan zijn van de temporele, de materiële en territoriale reikwijdte daarvan. Bij de te maken keuze kunnen samenloopregelingen die in dergelijke mechanismen zijn vervat alsmede de mogelijkheid van een multilaterale procedure, de samenloop met nationale procedures en de rechtsbescherming (en het gebrek daaraan in internationale procedures) een rol spelen. Indien uiteindelijk is gekozen voor een bepaald internationaal geschilbeslechtingsmechanisme is ook de uitkomst en de aard van de mogelijke uitkomst van belang.
Producten: WFR-signaleringen