Op 25 juli 2023 is nummer 7488 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. drs. C.M. Dijkstra & drs. N. de Leeuw - Pleidooi voor uitbreiding van klassieke fiscale autonomie van gemeenten
    De rol van gemeenten en provincies in de moderne democratische rechtsstaat is onderwerp van debat. De recente uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen maart kan worden uitgelegd als een pleidooi voor klassieke lokale autonomie. Deze lokale autonomie zou dan ook zijn weerslag moeten hebben op de wijze waarop we belastingheffing inrichten. De auteurs betogen dat een versterking van lokale belastingheffing een belangrijk middel zou kunnen zijn tegen verdere democratische verarming. Of positief geformuleerd: door het heffen van lokale belastingen kunnen gemeenten hun inwoners een duidelijke keuze voorleggen over de voorzieningen die geboden worden en de kosten die deze met zich meebrengen. Hiermee kan op fiscaal gebied recht worden gedaan aan het voornemen van de politiek om participatie op lokaal niveau te versterken.
  • Mr. R.V. Kleimann & mr. R.K. Bane - Overkill in de implementatie van ATAD2: de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting
    De auteurs signaleren in deze bijdrage potentiƫle dubbele belastingheffing die zich kan voordoen door de Nederlandse implementatie van ATAD2 ten aanzien van buiten beschouwing blijvende vaste inrichtingen. Zij concluderen dat het onwaarschijnlijk lijkt dat deze dubbele belastingheffing kan worden opgelost door middel van wetsinterpretatie of richtlijnconforme interpretatie. De auteurs gaan verder in op eventuele verdragstoepassing en concluderen dat een wetswijziging op zijn plaats zou zijn.
  • Mr. J. Loo - Inkeren: cryptobezitters in box 3
    Voor de belastingheffing in box 3 is het van belang om te weten te komen hoeveel cryptovaluta een belastingplichtige bezit. Het is voor de Belastingdienst ontzettend ingewikkeld en in sommige gevallen onmogelijk om de exacte belastingplichtige te identificeren achter een wallet (een digitale betaalportemonnee). Om tegemoet te komen aan belastingplichtigen die compliant willen zijn, stelt auteur voor om een milde inkeerregeling voor deze groep in te voeren. Hierbij zal voor een periode van twee jaar geen boete, strafrechtelijke vervolging en/of verlengde navordering plaatsvinden.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

56