Op 26 september 2023 is nummer 7495 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. B. Emmerig - Inbedding als hoofdelement van de dienstbetrekking
    Het kabinet wil de open norm ‘werken in dienst van’ (het gezagscriterium) uit art. 7:610 BW verduidelijken. Deze verduidelijking werkt direct door naar het begrip ‘dienstbetrekking’ in de Wet LB. Onderdeel van de verduidelijking is dat ‘werken in dienst’ ook aan de orde kan zijn bij werk dat ‘organisatorisch is ingebed’ in de onderneming van de werkverschaffer. Dit artikel gaat in op de vraag wat het begrip ‘inbedding’ inhoudt en of het bijdraagt aan de beoogde verduidelijking.
  • Mr. M.M. de Reus - Verplichtingen in het kader van de bijheffinginformatieaangifte (Pijler 2)
    Bij de verwachte inwerkingtreding is de Wet minimumbelasting 2024 van toepassing op verslagjaren die aanvangen op of na 31 december 2023. Binnen vijftien maanden na afloop van een verslagjaar zal door een (of meerdere) aangifteplichtige groepsentiteit(en) een zogeheten ‘bijheffing-informatieaangifte’ moeten worden ingediend. In deze bijdrage beschrijft de auteur de voorwaarden waaronder een groepsentiteit aangifteplichtig is en op welke wijze kan worden vastgesteld of de bijheffing-informatieaangifte moet worden ingediend in Nederland. Daarbij wordt toegelicht op welke onderdelen onduidelijkheden bestaan.
  • Drs. A. ter Braak & mr. drs. J.J. Engelmoer RA - Correlatie en haar verhouding tot samenhangend waarderen
    In het Cacaobonen-arrest (2009) oordeelde de Hoge Raad dat samenhangende waardering dient te geschieden, indien het prijsrisico zal correleren binnen een bandbreedte van 80 tot 125%. Ondanks dat dit vereiste al tijden in de fiscale praktijk wordt toegepast, roept het toch de nodige vragen op. De praktijk lijkt namelijk geen onderscheid te maken tussen correleren en correlatie. De grootheid correlatie kan echter per definitie niet groter dan 100% zijn. Daarom vragen de auteurs zich af of de Hoge Raad in plaats van correlatie wellicht verhouding heeft bedoeld, een grootheid die wel groter dan 100% kan zijn. In hun analyse besteden de auteurs aandacht aan de mathematische kant, de fiscaal-juridische kant als ook de jaarverslaggeving.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

153