Rechtbank Arnhem oordeelt dat de relatief hoge verzuimboete van € 160 gerechtvaardigd is om tijdige betaling van de belasting zware motorrijtuigen af te dwingen.

X bv is een transportondernemer. Aan X bv zijn op 31 mei 2011 veertien naheffingsaanslagen belasting zware motorrijtuigen (BZM) en evenzovele verzuimboetes opgelegd. De aanslagen betreffen steeds het dagtarief van € 8. De boetes betreffen steeds een bedrag van € 160 (na ambtshalve vermindering). De naheffing ziet op verschillende vrachtauto's van X bv waarmee in de periode van 12 maart 2011 tot en met 30 maart 2011 op de Nederlandse snelwegen is gereden. Het gebruik is steeds geconstateerd over een lengte van ongeveer één km.

Rechtbank Arnhem oordeelt dat de relatief hoge boete is gerechtvaardigd om tijdige betaling van de BZM af te dwingen. De wetgever heeft namelijk expliciet gekozen voor een laag dagtarief en de mogelijkheid om per dag te betalen. Het maakt niet uit de boetes pas twee maanden na het constateren van het belastbare feit zijn opgelegd. Er is namelijk geen enkele wettelijke bepaling die de inspecteur ertoe dwingt om binnen één week ná het zich voordoen van het belastbare feit de boete op te leggen. De beroepen van X bv zijn ook voor het overige ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Instantie: Rechtbank Arnhem

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Informatiesoort: VN Vandaag

  173
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen