Advocaat-generaal Wattel concludeert dat de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is op het door X bv gerealiseerde resultaat. X bv heeft namelijk geen voordeel genoten uit hoofde van een deelneming, maar uit hoofde van een verdienmodel dat geen verband houdt met de bedrijfsresultaten of de waarde van E AG.

Belanghebbende, X bv, is een marketmaker. In verband met het door het Duitse E AG aangekondigde superdividend neemt X bv zich voor om een zogenoemde ‘short cum/ex-transactie’ aan te gaan. X bv dekt vervolgens het kopersrisico op diverse manieren af. Door een mismatch in de Duitse dividendbelastingwetgeving realiseert X bv een fors resultaat.

In geschil is in hoeverre de deelnemingsvrijstelling van toepassing is op het resultaat dat X bv heeft behaald met de ‘short cum/ex-transactie’. Volgens X bv is de deelnemingsvrijstelling van toepassing, omdat het resultaat is behaald met long callopties, die bij uitoefening zouden resulteren in een deelneming. Volgens X bv is hierbij niet van belang of sprake is van een zogenoemde ‘gedekte’ dan wel ‘ongedekte’ positie, dus of de schrijver van de callopties over de onderliggende aandelen beschikte. X bv gaat in cassatie.

Advocaat-generaal Wattel concludeert dat de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is op het door X bv gerealiseerde resultaat. Volgens de A-G heeft X bv namelijk niet een voordeel genoten uit hoofde van een deelneming, maar uit hoofde van een verdienmodel dat geen verband houdt met de bedrijfsresultaten of de waarde van E AG. Het voordeel is gerealiseerd door de exploitatie van een mismatch in de Duitse dividendbelastingwetgeving.

Verder stelt de A-G nog vast dat X bv weliswaar op een bepaald moment een deelneming hield (van 10,7 mln aandelen), maar dat zij niet heeft aangetoond op welk moment zij meer dan 10,7 mln aandelen heeft gehouden. De A-G adviseert de Hoge Raad om het cassatieberoep ongegrond te verklaren.

De hof- en rechtbankuitspraak staan ook op TaxLive. Lees ook het thema Deelnemingsvrijstelling: Onbelaste inkomsten uit dochtervennootschappen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 13

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Editie: 30 juli

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen