Rechtbank Haarlem concludeert dat de leningen onder zodanige omstandigheden zijn verstrekt dat er sprake is van informeel kapitaal dat is gestort op het aanmerkelijk belang dat belanghebbende in E bv had.

Belanghebbende komt in contact met A. A houdt de aandelen in E bv. E bv is actief op de Russische koffiemarkt. Belanghebbende leent geld aan E bv. Op 23 september 2004 verwerft belanghebbende 43 van de 180 aandelen in E bv. Tot dat moment had belanghebbende reeds € 296.300 aan E bv uitgeleend. Vervolgens stapt E bv in de productie van koffiepads voor de Diretto, een Senseo-kloon voor de Russische markt. De productie van de Diretto loopt echter uit op een fiasco, waarop belanghebbende in 2006 zijn aandelen in E bv verkoopt. In zijn IB-aangifte voor het jaar 2006 waardeert belanghebbende de vordering op E bv af met € 958.644. De inspecteur is het niet eens met de afwaardering.

Rechtbank Haarlem concludeert dat de leningen onder zodanige omstandigheden zijn verstrekt dat er sprake is van informeel kapitaal dat is gestort op het aanmerkelijk belang dat belanghebbende in E bv had. Volgens de rechtbank heeft belanghebbende met de door hem uitgeleende bedragen namelijk in zekere zin deel in de onderneming van E bv. Verder stelt de rechtbank vast dat belanghebbende geen zekerheden van E bv heeft gevorderd en dat E bv niet over materiële activa met stille reserves beschikte. Volgens de rechtbank zou een onafhankelijke derde onder dergelijke omstandigheden niet – zoals belanghebbende – bereid zijn geweest de uitgeleende bedragen aan E bv ter beschikking te stellen. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Instantie: Rechtbank Haarlem

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

  57
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen