Staatssecretaris Van Rij van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, heeft in de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Wet aanvullende koopkrachtmaatregelen (36088) vragen beantwoord van diverse Tweede Kamerfracties.

Medio maart 2022 heeft het kabinet aanvullende koopkrachtmaatregelen aangekondigd voor het jaar 2022. Het wetsvoorstel Wet aanvullende koopkrachtmaatregelen (36088) regelt onder meer de verlaging van de BTW op energie van 21% naar 9% en een verlaging van de accijns op benzine, diesel en LPG met 21% per 1 april 2022.

In de nota naar aanleiding van het verslag bij dit wetsvoorstel schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën onder meer dat de maatregelen zijn genomen vanwege de extreme prijsstijgingen in combinatie met tijdelijke verlagingen van de brandstofaccijnzen in onze buurlanden. In Duitsland is aangekondigd dat de verlaging 3 maanden zal duren en de verlaging in België zal tot 30 september 2022 duren. De hoop is dat de prijzen in de loop van het jaar normaliseren. De verhoging van de accijnzen zal dan tot hogere prijzen leiden, maar niet naar de huidige prijsniveaus. Tegelijkertijd houdt het kabinet de vinger aan de pols en beziet in augustus of en zo ja welke aanvullende koopkrachtmaatregelen voor 2023 nodig, wenselijk en mogelijk zijn.

Het kabinet erkent dat Nederland een BTW-nultarief kent. Dat tarief is wettelijk verankerd in de Wet op de omzetbelasting 1968. Praktisch zou een BTW-nultarief met dezelfde snelheid ingevoerd kunnen worden. De Btw-richtlijn voorziet echter niet in een mogelijkheid om tijdelijk of blijvend een BTW-nultarief toe te passen op energie.

Verder schrijft de bewindsman dat het kabinet voortvarend aan de slag is met de uitwerking van de verdere fiscale vergroening van het belastingstelsel. De aanscherping van de CO2- heffing industrie, introductie van de CO2-minimumprijs voor de industrie, tariefaanpassingen in de energiebelasting en ODE, de afschaffing van de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers en de verhoging van het tarief van de vliegbelasting worden opgenomen in het Belastingplan 2023. Het afschaffen van het verlaagd tarief in de energiebelasting voor de glastuinbouw, het beperken van de inputvrijstelling voor warmtekrachtkoppeling installaties en het afschaffen van de vrijstelling voor metallurgische en mineralogische procedés volgen een jaar later. Tot slot werken het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gezamenlijk aan het kilometerafhankelijk maken van de motorrijtuigenbelasting voor personen- en bestelauto’s (betalen naar gebruik) uit. Het is de bedoeling dat de benodigde wetgeving deze kabinetsperiode wordt vastgesteld.

Wetsartikelen:

Wet op de accijns 27

Wet op de omzetbelasting 1968 I-B

Wet op de omzetbelasting 1968 I-A

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting, Belastingrecht algemeen, Accijns en verbruiksbelastingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 26 mei

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen