De vergoeding (coupon) die banken en verzekeraars betalen over aanvullend tier 1-kapitaalinstrumenten zal vanaf 1 januari 2019 niet langer fiscaal aftrekbaar zijn. Dit heeft het kabinet besloten. Deze maatregel wordt opgenomen in het Belastingplan 2019. De budgettaire opbrengst van deze maatregel bedraagt € 150 miljoen. In augustus wordt besloten hoe deze opbrengst wordt aangewend.
Het besluit past binnen het kabinetsbeleid voor een gezonde financiële sector, waarbij banken en verzekeraars worden gestimuleerd om meer eigen vermogen aan te houden ten opzichte van de schulden die zij hebben. Het kabinet kiest in dit verband niet voor het invoeren van een brede aftrek voor eigen vermogen, maar om de prikkel voor alle vennootschapsbelastingplichtigen voor financiering met vreemd vermogen te beperken.
Daarnaast komt Nederland met deze maatregel tegemoet aan de door de Europese Commissie geuite staatssteunbezwaren. Op 22 juni 2018 heeft Nederland van de Europese Commissie een brief ontvangen waarin de Commissie aangeeft dat toch mogelijk sprake is van staatssteun. Daarom verzoekt de Commissie Nederland maatregelen te treffen waarmee de staatssteunbezwaren voor de toekomst worden weggenomen.
Lees ook het thema Eigen vermogen versus vreemd vermogen in de vennootschapsbelasting.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Vennootschapsbelasting
Dossiers: Prinsjesdag 2018
Editie: 3 juli