In zijn antwoord aan de Tweede Kamer over de arbeidsomstandigheden van pakketbezorgers stelt de Staatssecretaris van Financiën dat hij geen sectorspecifieke vragen kan beantwoorden.

De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer over de arbeidsomstandigheden van pakketbezorgers. De vragen gaan onder meer over de VAR.

Volgens hem leidden in de jaren 2010-2014 tussen de 10% en 20% van de boekenonderzoeken tot een herziening van de VAR. Van de reden voor een herziening bestaan geen vastleggingen en er worden ook geen sectorspecifieke kenmerken vastgelegd. Het is daarom niet mogelijk om specifiek voor de postpakketbezorgingssector vragen te beantwoorden.

Verder stelt hij dat met de inwerkingtreding van de Wet DBA, het accent aanvankelijk zal liggen op het beoordelingsproces van overeenkomsten. In een later stadium zal het accent verschuiven van het beoordelen van overeenkomsten naar onder meer het reageren op signalen over de toepassing van de (voorbeeld)overeenkomsten.

De opdrachtgever zal in de regel voor al zijn opdrachtnemers die dezelfde werkzaamheden verrichten dezelfde overeenkomst gebruiken. De controle van de Belastingdienst richt zich in de eerste plaats op de gebruikte overeenkomst en de aangetroffen situatie op het moment van controle. Als een opdrachtgever gebruik maakt van een groot aantal opdrachtnemers die dezelfde werkzaamheden verrichten, kan de Belastingdienst steekproefsgewijs controleren of feitelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

2

Gerelateerde artikelen