Nederland vervult haar rol van voorzitter van de Raad van de Europese Unie als honest broker. Dit laat onverlet dat Nederland in de besprekingen het nationale standpunt kenbaar kan maken en dat waar nodig zal doen. Dit schrijft Wiebes in een brief aan de Eerste Kamer.

In deze brief beantwoordt Wiebes vragen van de vaste commissie voor Financiën uit de Eerste Kamer over het pakket anti-ontgaansmaatregelen en de ontwerprichtlijn m.b.t. verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied. Zo zal Nederland aandringen op een impact assessment als het finaal richtlijnvoorstel anti-belastingontwijking nog steeds een ongewijzigde switch-overbepaling bevat die de Nederlandse deelnemingsvrijstelling raakt.

Verder gaat Wiebes in op vragen over de belastingsoevereiniteit. Wiebes is van mening dat in internationaal verband actief moet worden gewerkt aan het tegengaan van grondslagerosie zonder dat daarmee een volledige grondslagharmonisatie wordt beoogd. Dit betekent niet méér bevoegdheden op het gebied van de vennootschapsbelasting naar Brussel, maar wel de inzet om door middel van de richtlijn anti-belastingontwijking te komen tot bindende maatregelen gericht tegen belastingontwijking.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 mei

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen